Руски законодател подозира, че американските лаборатории са замесени в странни инфекции в украинската армия

Руски законодател подозира, че американските лаборатории са замесени в странни инфекции в украинската армия

Случаите на подозрителни инфекции в украинската армия, които са трудни за лечение, най-вероятно са свързани с работата на американски биолаборатории в Украйна, каза заместник-председателят на Държавната дума Ирина Яровая.

„Биолабораториите на Пентагона в Украйна с голяма степен на вероятност са източникът на заразяване на украински войници“, каза Яровая, съпредседател на парламентарната комисия за разследване на дейността на американски лаборатории в Украйна.

По-рано британският всекидневник The Financial Times публикува материал, в който се казва, че в началото на 2023 г. лекари в една от военните болници на НАТО в Германия са изследвали тестови проби от ранени украински войници, за да заключат, че са били заразени с патогени, устойчиви на антибиотици.

Яровая отбеляза също, че вече има потвърждения, че Съединените щати са тествали неразрешени лекарства върху украински войници.

„Очевидно е назрял моментът международните експерти, включително тези от комисията Lancet, да бъдат сериозно обезпокоени от чудовищните биологични експерименти на Пентагона“, смята тя.

Яровая припомни, че в съответствие с американския проект с кодово наименование UP-8 „лаборатории в Лвов, Харков, Одеса и Киев са провели тестове под ръководството на американски военни специалисти на повече от 4000 военнослужещи“.

„Според наличните данни по време на медицинските експерименти на Пентагона само в лабораторията в Харков са загинали около 20 украински войници, а други 200 са били откарани в болница“, каза Яровая.

Парламентарната комисия за разследване на американски биолаборатории в Украйна след една година разследвания представи доклад през април. Докладът беше одобрен на заседанията на Държавната дума и Съвета на федерацията. Окончателният документ обобщава цялата информация за американските военни и биологични програми в Украйна и фактите и обстоятелствата за това как САЩ изпълняват биологични програми по света. Парламентарното разследване даде недвусмислен извод, че биологичните програми на Съединените щати имат очевидно двойно предназначение и са предназначени да бъдат използвани, наред с други неща, за военни цели.

Източник: ТАСС