Ремонтът на ПАВЕЦ „Чаира“ ще струва близо 80 млн. лева

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" ще струва близо 80 млн. лева

Ремонтът на ПАВЕЦ „Чаира“ ще струва близо 80 млн. лева като голяма част от сумата ще се финансира чрез заем. Това обяви енергийният министър Румен Радев, който беше изслушан по темата в Народното събрание.

За поправка на всеки един от четирите агрегати на съоръжението ще бъдат отделени различни суми:

  • Агрегат 1 – 12,1 млн. лева;
  • Агрегат 2 – 9,6 млн. лева;
  • Агрегат 3 – 10,3 млн. лева;
  • Агрегат 4 – 47 млн. лева;

„Състоянието на ПАВЕЦ „Чаира“ е безпрецедентно, повредата е много сериозна. Пукнатините са много дълбоки, показват нашите наблюдения. Производителят на агрегатите „Тошиба“ могат да поемат отговорност за ремонта и да дадат гаранция, но в рамките на три-четири години“, обясни Румен Радев.

По думите на министъра все още продължава разследването какво е причинило тежката авария в съоръжението след планове годишен ремонт. Павецът аварира през март 2022 година при тестове. Тогава извън строя излезе един от агрегатите, а после се оказа, че и останалите са в тежко състояние.

Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа е завършена в края на 90-те години, за да балансира системата. Тя е трябвало да използва излишната електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ и да произвежда ток.

„Причината е повече от една. Начина на експлоатация, умората на метала. Имам огромно количество какви ли не данни, дори в сферата на металознанието, но нека бъде завършен докрай доклада. Искам да обърна внимание, обаче че в междинния доклад виждам сериозни проблеми относно използването на агрегатите“, обясни пред депутатите енергийният министър.

Проверката е показала още, че има нарушение при експлоатацията на съоръжението, което е довело до неговото разрушаване.

„Твърде много са въпросите, няма как да коментирам работата на разследващите органи. Опасявам се, че това е един от случаите, в които думичката комплексност е вярна“, каза още Радев.

Очаква се ремонтът на съоръжението да завърши до края на 2024 година.

 

Източник: БНТ