Протестиращите енергетици продължават с блокадата на България

Полицията ползва сълзотворен газ и плаши със водно оръжие! Има граждани в болница!

Магистрала „Тракия“, както и Подбалканският път в района на Гурково, включително Прохода на републиката, остават блокирани от протестиращите енергетици, съобщи БНР. Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията.

Около 200 протестиращите души са на пътния възел на АМ „Тракия“, не пропускат автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация. Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“. Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

Вчера в парламента беше отхвърлено искането за отлагане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас. 

В парламента започнаха спешни разговори, като след тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви проблема за решен. Борисов обяви, че финансовият министър е обещал въглищните централи да работят до 2038 г. (това е решение от 2019 г.) и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати. По-късно Асен Василев уточни, че това прави по 140-150 хил. лева на човек. 

 Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркове. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии. В разговорите е участвал и депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

Премиерът Николай Денков обяви, че плановете за справедлив преход са приети и ще бъдат изпратени на Европейската комисия утре.

Още новини четете в категория Новини