Общото събрание на адвокатите призова специалният прокурор да разследва Сарафов

Общото събрание на адвокатите призова специалният прокурор да разследва Сарафов

Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността от погазване независимостта на съдебната власт.

„Пpизoвaвaмe Пpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo. Вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин“, се казва в текста. 

Адвокатите призовават още да бъде сезиран специалният прокурор. За разследване на главния прокурор и заместниците – Даниела Талева, който да започне самостоятелно разследване.

„Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото, както и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление. Странно е и пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития. Още по-обезпокоителни са твърденията, че тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици“, се посочва в декларацията, изпратена до медиите.

Адвокатите допълват, че са силно обезпокоени от изнесените данни. Относно нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие. 

Юристите уточняват, че, ако са верни публично изнесените факти за натиск и изнудване на магистрати, и твърденията за срастване на висши магистрати с престъпността, както и такива за бездействие на прокуратурата, трябва да има незабавно наказателно преследване на виновните лица. 

„Когато виждаме, че съдебната система по някакъв начин може да бъде манипулирана, това е удар и по адвокатурата. Оказва се, че адвокатите каквото и да правят, колкото и да бъдат добри, някой си някъде успява да влияе върху конкретен съдия. И да не се постигне съответният очакван резултат. Институцията, която основно трябва да реагира по този въпрос, е Прокуратурата. Както се разбира до момента от всички изслушвания във всякакви комисии, държавното обвинение не е реагирало, както трябва. Няма проведени разследвания, които да са достигнали до извод дали са налице престъпления”, коментира председателят на Адвокатска колегия-Пловдив Георги Баев.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News