Обединеното кралство отказва да изпрати свои военни кораби, за да ускори износа на украинско зърно

Обединеното кралство отказва да изпрати свои военни кораби, за да ускори износа на украинско зърно

Великобритания няма да изпрати свой флот в Черно море, за да улесни украинския износ на зърно, каза репортер на The Guardian, цитиран от британския министър на отбраната Грант Шапс в X (известен преди като Twitter).

Шефът на отбраната на Великобритания каза на Дан Сабаг, че не очаква Кралският флот да участва в каквито и да е патрулни усилия в Черно море. В интервю за The Sunday Telegraph по-рано обаче Шапс каза, че британският флот може да помогне за защитата на търговски кораби, превозващи украинско зърно в Черно море.

Коментирайки призива на своя предшественик на поста Бен Уолъс да се предостави на режима в Киев допълнителна военна помощ на стойност 2,3 милиарда паунда (2,8 милиарда долара), министърът каза, че „не е време да изпреварваме бюджетните процеси“. 

През 2022 г. Лондон предостави около 2,3 милиарда паунда като военна помощ за Украйна и Обединеното кралство беше решено да изравни този пакет тази година.

На 17 юли Москва отказа да се съгласи с друго удължаване на черноморската сделка за зърно, която първоначално беше сключена чрез споразуменията от Истанбул през юли 2022 г.

Гарантира безопасен износ на украинско зърно през Черно море, както и премахване на ограниченията за позволяват износ на руска селскостопанска продукция и торове.

 Москва заяви, че се оттегля от сделката поради неуспеха на другите страни да изпълнят задълженията си по свързаните с Русия разпоредби на Истанбулските споразумения, които призовават за улесняване на износа на руски селскостопански продукти на световните пазари.

По-късно руското министерство на отбраната заяви, че поради прекратяването на сделката за зърно, влизащо в сила в полунощ на 20 юли, Москва ще счита всички кораби, които се отправят към украинските пристанища през Черно море, за превозвачи на военни товари, докато страните на знамето на такива плавателни съдове ще бъдат разглеждани като страни в украинския конфликт на страната на Киев.

 Освен това министерството обяви, че страните, под чиито знамена плават такива кораби, ще се считат за замесени в украинския конфликт на страната на Киев.