Напрежението е високо а местата за Евро2024 малко. Сблъсъци на живот и смърт за квота за европейските финали

Нова порция квалификации за Евро 2024 ни очакват днес.

Днешните мачове от евроквалификациите предлагат някои много интересни сблъсъци, в които ще има директен спор за място на Евро 2024. И в трите групи, от които ще се играят срещи днес, продължава битката за второто място

Най-голям интерес предизвиква битката за второто място в група“C‘‘ между Украйна и Италия. Украйна взе реалистичният максимум от срещите до тук, като повече от очаквано загуби гостуванията си на Англия и Италия. Като домакин обаче, макар и на неутрален терен, украинците завършиха 1:1 с „Трите лъва“, макар и да нямаха особено много възможности да атакуват. Останалите четири мача с Малта и Северна Македония бяха спечелени. Италия отново е застрашена да не се класира за голям футболен форум. Това може да се случи, ако днес представителният тим на страната загуби гостуването си на Украйна. Важната среща ще се играе на стадион „БайАрена“ в Леверкузен. Към момента и двата тима са равен брой от 13 точки в своя актив, но италианците са по-напред и равенството днес ги устройва.

 

В група “Е” Албания вече си е осигурила място на Финалите в Германия. Полша пък загуби шансове за едно от първите две места и почива в последния кръг. Никой не очакваше Молдова да играе директен сблъсък за класиране на финалите в Германия,но това е факт.След 10 спечелени точки и само една загуба от Албания, тимът пристига в Чехия за успех, който да ги отведе в Германия. Равенството обаче ще свърши работа на чехите, които все пак излизат на терена днес като огромен фаворит. Като домакин и фаворит Чехия просто няма право на грешка днес, но припомняме, че една от двете победи на молдовците в групата бе над Полша.

 

Сериозна интрига има и за второто място в група “Н”. Словения приема Казахстан, като само една точка дели двата отбора. Словенците в момента са на втора позиция и равенството би ги класирало за Евро2024. Казахстанците, които направиха отличен квалификационен цикъл, ще се надяват на победа, която би ги пратила на Европейското. В четвъртък Словения пропусна да избегне този инфарктен край на квалификационни цикъл, като загуби гостуването си в Дания с 1:2 и по този начин със сигурност не може да се пребори за първото място в групата. Казахстан пък очаквано победи Сан Марино с 3:1 и се доближи на само точка от своя днешен противник. Казахстан  е една от приятните изненади в тези европейски квалификации, като дори успя да запише победа над фаворита Дания. Тимът натрупа шест успеха на своята сметка, а терените в Северна Ирландия и Финландия определено не са от най-гостоприемните.