Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката

Работници и синдикални членове от енергийния комплекс „Марица-изток“блокираха тази сутрин движението в различни точки на област Стара Загора.

Според протестиращите миньори плановете предвиждат средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства, които осигуряват работни места за близо 20 000 работници, пряко заети в комплекса.

Блокиран е и изходът към Прохода на републиката при Гурково. Вече се е образувала опашка от автомобили ТИР-ове.

Блокиран е и пътят от Стара Загора към магистрала „Тракия“ при отбивката за село Загоре. Движението е спряно и в по пътя Гълъбово-Обручище. Блокада има и край село Бъдеще по пътя Стара Загора – Хасково.

Протестиращите заявяват, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места.

Те са против териториалните планове за справедлив преход, които според тях обричат на смърт въгледобивната енергетика и по специално комплекса „Марица-изток“ в сегашния им вариант

Категорични са, че ако плановете се приемат в този вид, протестите ще продължат и ще блокират цялата страна.

Въпросните териториални планове предвиждат именно развитие на проекти и инвестиции в региони с въглищни мини, които трябва да бъдат затворени според плановете за по-чист добив на енергия.

Плановете бяха включени като точка от дневния ред на заседанието на Министерски съвет в сряда, но бяха отложени именно заради протеста на синдикатите. Днес предстои ново заседание.

Хората искат удължаване на срока, в който да бъде обсъден Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

Териториалните планове се подходиха на тъмно. Нямаше обществено обсъждане нито с нас, енергетиците и миньорите, нито с областни кметове или с представители на държавата и гражданските движения. 

Ако тези планове бъдат приети днес от МС, това означава че енергийната и въглищната промишленост в България ще бъдат унищожени. Намаляването, периодично, през определен период от време в годините на мощностите от енергийните комплекси, както в Стара Загора, така и в Бобов дол и в Перник ще доведе до крайно ограничение на производството на електричество“, каза един от лидерите на протестиращите.

Блокади има и на още няколко места в област Стара Загора – на АМ „Тракия“ край Стара Загора и в Гълъбово. 

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме Териториалните планове в сегашния им вид.