Мика Зайкова се скара на великия финансист Асен Василев и обясни защо няма да влезем в Еврозоната и през 2026 г.

Мика Зайкова се скара на великия финансист Асен Василев и обясни защо няма да влезем в Еврозоната и през 2026 г.

Финансистът Мика Зайкова направи анализ защо Световната банка ни определи вече като богата страна. По думите ѝ нещата на практика въобще не са така.

„От 1 юли пенсиите се увеличиха с 11%, прагът на бедност е 526 лв. Понеже много сме забогатели, без да взимам предвид, че водата и токът се увеличиха, колегите от КНСБ определиха, че издръжката на един човек е 1500 лв. и само като имате предвид, че само 18% от пенсионерите взимат над 1000 лв. Средната заплата у нас е 2300 лв.“, каза Зайкова в ефира на БНТ и продължи:

„Има места, където има брутна минимална заплата 933, където ти се удържат и осигуровки и данък и ти оставят едни 741 лв. 85% от домакинствата, независимо дали с пенсионери, или работещи, имат затруднения да си плащат месечните сметки“.

По думите на Зайкова Световната банка ни изкарва богати, защото взима предвид и парите, които изселниците пращат у нас, без да се интересува каква е покупателната способност на хората.

Пенсията на българските пенсионери се нанася 6 пъти в пенсията на германците и 2,5 пъти в пенсията на румънците“, даде за пример още тя.

По думите ѝ у нас е изкуствено повишението и на пенсии и на работна заплата.

„Когато искаш да растат доходите, трябва да имаш силна икономика. А при нас индустрията е в упадък, земеделието е в кошмарно състояние, земеделие и образование – там е трагедия“, отчете тя.

Според Зайкова техниката и технологиите у нас са с 20 години назад.

„За да има обновяване, трябва да има инвестиции. Какво иска един инвеститор – стабилна данъчна система, предвидимост, добра съдебна система и най-важното – малко сива икономика и малко корупция, за да не го рекетират, А при нас всичко това е по много. Нашата конкурентноспособност от 62 страни, които наблюдава Световната банка, ние сме на 58-мо място, а сме били в първата десетка, ама преди 35 г.“, заяви Зайкова.

„Ние не сме в Еврозона и непрекъснато взимаме заем, нашите лихви са високи – 8-10%, ако бяхме в Еврозоната, щяха да са 2,5% това е допълнителен разход. Ние непрекъснато взимаме заеми. В последните 3 бюджета на нашия велик финансист имаме завишение на задлъжнялостта. Ние досега нямахме досега финансов министър, който да разбира от бюджет“, каза Зайкова.

„Не може да напишеш 1 млрд. и 400 млн. лева, които трябва да дойдат от ПВУ, приход, а те въобще няма да дойдат. От всички проекти, които са дали на общините, изпълнени са само 4%.“, даде за пример тя.

Според нея не инфлацията заплашва влизането в Еврозоната, нея ще я нагласим. Най-страшното е дефицитът. Има опасност да надхвърлим този 3-процентов дефицит и да отместим не 2026, а малко по-нататък, което е много вредно. Ние сме в банковия съюз, но само слушаме, не участваме в решения, а това е много важно.

Според финансистката в НС не се приемат читави закони, въпреки че парламентът работи.

„Те работят, за да правят предизборна кампания“.

По думите на Зайкова правителството на Желязков е предложило 3 приоритета.

„Да имаше дебат по тези приоритети? Те се плюха един друг Те не могат да си управляват партиите, а ще управляват държавата“, каза Зайкова.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News