Медведев: Смяната на режима в Киев може да насърчи мирните преговори

Медведев: Смяната на режима в Киев може да насърчи мирните преговори

Радикална смяна на режима в Киев може да насърчи преговорите за разрешаване на ситуацията в Украйна, написа в Telegram заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

В публикацията си политикът оценява какво може да се случи, ако Киев приеме условията на Москва, изложени от руския президент Владимир Путин на среща с високопоставени служители на външното министерство. Условията включват необходимостта да се приеме резултатът от специалната военна операция на Москва, зачитане на конституционните граници на Русия и неутрален статут на Украйна.

Медведев посочва, че дори ако Киев, който е отхвърлил инициативата, в крайна сметка приеме условията на Русия, Москва трябва да остане предпазлива, защото Русия няма да има полза от пауза във военните операции, което ще позволи на Украйна да прегрупира силите си, докато никакви изявления от Украйна не могат да бъдат доверен.

Всичко това обаче може да предизвика „нова трета ситуация, подобна на Майдана“ в Украйна, която „ще помете сегашната хунта, като доведе на власт още по-радикална група“.

„Колкото и да е странно, това ще е моментът, в който ще се създадат условия за преговори, особено за капитулацията [на Киев]“, отбеляза зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия. „Ще бъде по-трудно за западния алианс да окаже помощ на безсрамни екстремисти“, обясни Медведев. „Освен това те ще трябва открито да признаят, че десетки милиарди долари пари на данъкоплатците са били пропилени. Така Вашингтон и неговите сътрудници ще принудят киевските нацисти да признаят изхода от войната“, каза той.

В резултат на това, по думите на Медведев, кликата на Владимир Зеленски „ще избяга на Запад или ще бъде разкъсана на парчета от тълпа“. „От руините на бивша Украйна ще се появи умерен политически режим“, предположи Медведев.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News