Димитър Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник в НАТО

Димитър Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник в НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън откри срещата на върха на НАТО във Вашингтон, като подчерта важното значение на алианса и международната стабилност, предаде БТА.

Съединените щати и редица други държави от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи „Пейтриът“, каза в речта си Байдън.

Призовавайки за по-голяма подкрепа от страна на своите западни съюзници, Киев настоява по-конкретно да получи именно повече средства за противовъздушна отбрана, за да може да отблъсне руските нашественици. Пристигайки вчера във Вашингтон за срещата на НАТО, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще се бори за вземането на силни решения в подкрепа на страната му, като спомена изрично за „повече средства за противовъздушна отбрана и повече (изтребители) Ф-16“.

На фона на множащите се призиви да се оттегли от президентските избори в САЩ през ноември след неубедителното си представяне в телевизионните дебати с кандидата на републиканците Доналд Тръмп в края на миналия месец, демократът Байдън използва речта си, за да противопостави външнополитическите си възгледи на тези на своя съперник, отбелязва Би Би Си.

Франс прес посочва, че срещата на върха преминава в сянката на Тръмп, въпреки че той не присъства, тъй като много от съюзниците се притесняват за бъдещето на НАТО, ако човекът, който нарече алианса „отживелица“ и заплаши да не защитава онези държави, които не дават достатъчно пари за отбрана, се върне в Белия дом.

Байдън говори на тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на НАТО. Тя се състоя в Аудитория „Андрю Мелън“ – залата, в която Северноатлантическият договор е подписан на 4 април 1949 година.

На церемонията присъства служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, който води българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Министър-председателят заяви в разговор с Байдън, че България е лоялен и надежден съюзник в НАТО. Американският президент, от своя страна, оцени високо ролята на България на източния фланг на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба.

Оттеглящият се генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше удостоен с най-високото гражданско отличие на САЩ – Президентския медал на свободата, предаде ДПА.

Медалът му беше връчен лично от американския президент Джо Байдън на церемонията по откриването на срещата на високо равнище на отбранителния алианс във Вашингтон.

„Г-н секретар, Вие направлявахте този съюз през един от най-важните периоди в неговата история“, заяви Байдън. „Когато започна войната на Русия в Украйна, Вие не се поколебахте. Днес НАТО е по-силна, по-умна и изпълнена с повече енергия, отколкото когато започнахте“, каза Байдън пред Столтенберг. „И един милиард души в Европа и Северна Америка – всъщност в целия свят – ще жънат плодовете на вашия труд през следващите години под формата на сигурност, възможности и по-голяма свобода“, допълни той.

Байдън похвали „спокойния темперамент“ на Столтенберг и го определи като „човек на честта и интелектуалната дисциплина“, а също като „отличен дипломат“.

Столтенберг ръководи алианса от 2014 г. През октомври той ще предаде поста на бившия нидерландски премиер Марк Рюте.

Снимка: Фейсбук

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News