Депутатите не приеха предложенията за промени в Конституцията

Депутатите не приеха предложенията за промени в Конституцията

Депутатите не приеха на първо четене промените в Конституцията, внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

По време на дебатите в Народното събрание се чуха остри реплики и спорове. Предложенията са свързани основно със съдебната власт. Какви са позициите на партиите и какво предвиждат предложените изменения в основния закон?

След 8 часа дебат парламентът не прие на първо четене промените в Конституцията, тъй като не събра 3/4 от гласовете.

Но изменението на основния закон е възможно по т.н. бавна писта, защото „за“ гласуваха повече от 2/3. Вносителите на промените поставиха акцент върху: независимостта на съда и ефективността и на прокуратурата. И припомниха, че доскоро страната ни беше обект на три инструмента за мониторинг – нещо безпрецедентно за Европейския съюз. А що се отнася до служебните правителства, то те не бива да позволяват президентски режим, казват управляващите.

Опозицията изтъкна, че има 50 отрицателни становища по промените от професионалните гилдии. Смятат, че част от текстовете са в компетенциите на Велико народно събрание и ще паднат в Конституционния съд. Противопоставиха се на възможността висши държавни длъжности да се заемат от хора с двойно гражданство.

„Гласували 218, „за“ – 161, против – 57, няма въздържали се. Не събира 3/4 – предложението не е прието. Но понеже събира повече от две трети, така че на първо гласуване може да бъде предложено не по-рано от два месеца считано от днес“, съобщи Росен Желязков – председател на Народното събрание

„Това е историческа възможност. Днешният дебат показа, че зад тази историческа възможност има и зрялост, и експертиза, включително извън тази зала“, каза Христо Иванов – депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Така депутатите направиха първата крачка към промяна на основния закон. Преди да разгледат промените в Конституцията ГЕРБ и ДПС определиха най-важните цели при изменението на основния закон.

„Най-важното в тази Конституция и промяната й е съдебната реформа. Това, което години наред се говореше, за разделянето на съвета, за повече съдии, за по-малко прокурори, по-малко политика. Както за 3-ти март видях напрежението в обществото – няма да го подкрепя“, заяви Бойко Борисов – председател на ГЕРБ.

„Ясно е, че винаги има недоволни, когато има реформи в полза на хората. Ние смятаме, че сме направили най-добрия проект на Конституция. Записано е сега, но между първо и второ четене ще го променим – 5 години – това е нашето изискване, за да подкрепим Конституцията. Ако някой иска повече мандати за главния прокурор, ние няма да подкрепим Конституцията“, коментира Делян Пеевски – депутат от ПГ на ДПС.

„Ако това са унищожителните критики, аз съм напълно готов да ги приема и между първо и второ четене възможността за втори мандат да отпадне“, смята Никола Минчев – депутат от ПГ на ПП-ДБ.

В зала вносителите на промените поставиха акцент върху независимостта на съда и отчетността на прокуратурата.

„България е страната с най-много санкции, наложени по Магнитски. Ние днес правим много важна стъпка по посока на това да стабилизираме българската политическа система. И намирането на правилното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, така че да не позволяваме възникването на подобни президентски режими на управление на държавата“, коментира Христо Иванов – депутат от ПГ на ПП-ДБ.

„Това е дебат затова каква България искаме да бъдем, в каква страна искаме да живеем. Дали искаме да сме в страна, която е европейска, правова държава или сме в страна, която е някакъв хибриден режим между демокрация и авторитарен някакъв режим някъде в периферията на Европа“, каза Атанас Славов – министър на правосъдието.

„Възраждане“ видяха други мотиви за промените.

„Като се цели едно продължаващо овладяване и парцелиране на ръководните постове в съдебната система. Това е Конституция, а това, което се предлага е деструкция“, заяви Петър Петров – депутат от ПГ на „Възраждане“.

БСП нарекоха днешния ден – прецедент, защото има близо 50 отрицателни становища по този законопроект.

„Никога няма да подкрепим висши държавни политически постове да се заемат от хора с двойно гражданство. Какъв ви е резултата – кюлчетата и Барселонагейт са закрити на Борисов, а вчера и делото на Кирил Петков за двойното гражданство прекратено. Еми вие си постигнахте целта – пералнята работи няколко месеца“, каза Корнелия Нинова – председател на БСП.

„В 27-те страни на Европейския съюз, в 16 е позволено двойното гражданство. Само България е страна, която все още не е обсъдила и решила възможността на наш съгражданин да се кандидатира“, каза Антоанета Цонева – депутат от ПГ на ПП-ДБ.

„Длъжен съм да го дам този пример, защото знам, че една голяма част от депутатите тук гледат на Съединените щати като на своя истинска родина. Там президент може да е само американски гражданин и то по рождение. На кого точно ще бъдеш лоялен при условие, че двете държави, на които си гражданин влязат във война една с друга“, коментира Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“.

„Има такъв народ“ са на мнение, че това е Конституция за един човек или в най-добрия случай за няколко души.

„Не ни харесва президентът например – ами окастряме му правомощията. Не ни харесва главния прокурор – ами добре ще го направим нещо като церемониалмайстор на прокуратурата“, коментира Гроздан Караджов – депутат от ПГ на ИТН.

Част от текстовете биха паднали в Конституционния съд, изтъкна опозицията.

„Основателни са в голяма степен и критиките на научната общност и много внимателно ще прецизираме онези текстове, за които има съмнение, че навлизат в компетенциите на Великото народно събрание“, заяви Хамид Хамид – депутат от ДПС.

„И в момента сме разхвърлили образно казано камъните и на конституцията. Имаме няколко месеца време, в които можем да ги съберем или наистина да има лоши последици за страната“, смята Радомир Чолаков – депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

След като конституционните промени тръгнаха по т.н. бавна писта – основният закон трябва да се разглежда на 6 декември.

 

Източник: БНТ