Белият дом обвини Илон Мъск в насърчаване на антисемитизма

Илон Мъск отрече слуховете, че употребява наркотици
Белият дом обвини Илон Мъск, че е извършил „позорно насърчаване на антисемитски и расистки настроения“ в една от публикациите си в социалната мрежа „Екс“ (доскоро „Туитър“), предаде Франс прес

Милиардерът е отговорил в сряда на собственика на акаунт, който е написал, че еврейският народ насърчава „омразата срещу белите“, със следното съобщение: „Вие казахте самата истина“.

Според Белия дом публикацията наистина отразява теорията на конспирацията, популярна сред белите националисти, според която евреите имат секретен план за насърчаване на тайната имиграция в западните страни, за да подкопаят господството на бялото мнозинство. Тази теория на конспирацията беше възприета по-специално от извършителя на нападението срещу синагогата в Питсбърг през 2018 г., при което загинаха 11 души.

 „Неприемливо е да се повтаря лъжата на извършителя на най-смъртоносната антисемитска атака в историята на САЩ“, заяви в изявление Андрю Бейтс, говорител на Белия дом, имайки предвид атаката в Питсбърг.

След първоначалния си отговор Илон Мъск продължи да твърди, че Антидефамационната лига – асоциация, която се бори с антисемитизма, „несправедливо атакува мнозинството в западните страни, въпреки факта, че мнозинството от Запада подкрепя еврейския народ и Израел“. „Това е така, защото те не могат според собствените си принципи да критикуват малцинствените групи, които представляват основната заплаха“ за еврейския народ, добави Мъск.

Антидефамационната лига е една от неправителствените организации, които осъдиха значителното увеличаване на дезинформацията и хомофобските и расистките обиди в „Екс“, откакто правилата за модериране в социалната мрежа се промениха с идването на Илон Мъск.

Собственикът на „Тесла“ и „СпейсЕкс“ вече отправи нападки срещу Антидефамационната лига в началото на септември, като заяви, че организацията е „отговорна за по-голямата част от загубата на приходи“ от социалната мрежа „Екс“.