България няма да получи всички пари по плана за възстановяване и устойчивост

България няма да получи всички пари по плана за възстановяване и устойчивост

България няма да получи изцяло второто плащане от близо 1млрд. и 200 млн. лева по плана за възстановяване и устойчивост, защото не е изпълнила поетите ангажименти в сферата на съдебната реформа и енергетиката. Това обяви служебният финансов министър Людмила Петкова, цитирана от БНТ.

По думите й – има изоставане и при изпълняване на плана за събиране на ДДС, като за тази цел данъчните и митниците са повишили контрола си. Все пак министърът очаква бюджетът да приключи с дефицит до 3%. Петкова коментира също така, че приетите промени от предходното правителство в закона за ограничаване на надценката върху цената на трите основни вида хляб – бял, добруджа и типов до 15% няма да заработи от 1-ви юли, както беше записано.

До дни българите ще се сбогуват с хляб, обичан от поколения

„Данните всъщност показват, че нормалната надценка за различните видове хляб е в границите на 15-те процента, но по принцип има други проблеми свързани с практическото прилагане на разпоредбата“, заяви служебният вицепремиер.

Има и определение и за надценка, но това определение не може да се ползва за целите на параграф 19 Д на преходните и заключителни разпоредби, тоест тя не е относима към хляба.

В закона не е определен и контролен орган, който да осъществява контрола дали се спазва надценката и другото, което е няма административно наказателни разпоредби, ако не се спазва.

 

Източник: БЛИЦ

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News