Животновъдите се организират за протест в София

Животновъдите се организират за протест в София

В четвъртък ще видите, може би толкова хора от два сектора никога не е имало дотук. Това заяви председателят на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров по време на пресконференция на тема: „Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

„Протестът е законен. Пуснали сме уведомления до Столична община и МВР“, добави Зоров.

„Призовавам кмета на София Васил Терзиев да бъде съпричастен и да помогне в организацията. Да определят място пред Министерство на земеделието, така че хората да спират безпрепятствено и всичко да мине мирно. Призоваваме всички да бъдат съпричастни“, каза той.

Председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов коментира, че ситуацията загрубява и земеделския министър Кирил Вътев не се е справил с това да отстои исканията на фермерите. Той обяви, че настояват за „оставката на министър Вътев“. Синапов се обърна към ГЕРБ и ДПС и заяви: „Всичко, което пое като ангажимент, не го направи министър Вътев“, категоричен е той. Синапов коментира, че в четвъртък излизат на протест и ще настояват за спазване на поетите ангажименти.

Вътев за протеста на животновъдите: Всичко се основава само на искане за пари

Председателят на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ) Мария Степанчева посочи: „Аз съм възмутена от държанието на един министър, да обижда армията работещи хора, да ги нарича алчни“. Тя коментира, че в интервю в една от националните телевизии Вътев е използвал манипулация и информацията му е лъжлива. „Тези средства, за които говори са отчетени по инвестиционен проект, одобрен преди две години и половина и сега се отчита, средствата са за 2021г. и 2022г.“, поясни тя.

Степанчева обяви, че ставките за национална помощ са с 35% надолу спрямо предишния програмен период.

„Вътев се мъчи всячески да докаже, че ние получаваме много пари и сме добре“, каза тя. Според нея земеделският министър Кирил Вътев трябва да си застане на мястото и да помогне на сектора. „Нищо от меморандума не е изпълнено. Той е сложил розовите очила и смята, че всичко е окей“, смята Степанчева. Тя се обърна и към премиера акад. Николай Денков.

„Г-н Денков, не си затваряйте очите пред проблемите на този сектор. Очакваме да насрочите среща, за да кажем проблемите на млечното животновъдство“, призова тя.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите на оранжериите са енергия.

„При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е моментът да търсим от министъра да подсигурят газта, да имат сигурност нашите работници да работят. Както са сложили министър Вътев, така да му намерят друга работа. ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка за ръка и да сложат специалист“, призова той. Георгиев се обърна и към Вътев и призова да приеме организациите. 

„Борисов застанете като мъж и вие, г-жо Танева, която сте председател на Комисията по земеделие, и направете спешен кризисен план за излизане от тази ситуация, защото следващите ни мерки, които ще трябва да предприемем, са да висим пред вашите политически кабинети“. Това заяви председателят на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова.

„Нямаме никаква друга възможност. Стигнахме до толкова ниско ниво с Министерство на земеделието, че да почнем да си броим парите във всяка една ферма“, добави Христова.

„Обръщаме се към първата политическа партия и към ДПС. Молим вече за кадри. Г-н Борисов, моля Ви като мъж се стегнете с Десислава Танева и направете нещо по въпроса, защото си разпродаваме ферми след ферми“, каза още тя.

 

Още новини четете в категория Новини