АКТУАЛНИ

Земеделският министър за протеста на фермерите: Време е да спрат да ламтят

Земеделският министър за протеста на фермерите: Време е да спрат да ламтят

Снимка: agri.bg

„Време е да слязат на земята, да спрат да ламтят и да си вдигнат производителността“. Така земеделският министър Кирил Вълев коментира протеста на фермерите, които се събраха пред сградата на министерството. Те искат да получат компенсациите, обещани им от правителството заради вноса от Украйна. България вдигна забраната на вноса на украински продукти, които са освободени от мито и заливат страната, подбивайки родното производство.

Според браншовите организации на земеделските производители от поставените преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. Те поискаха оставката на министър Кирил Вълев.

Протестът е подкрепен от Обединени български животновъди, Института на жените фермери, Съюза на животновъдите в България, Асоциацията на биволовъдите в България и Националната асоциация на оранжерийните производители.

„Основният проблем за големите ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна“, посочи при обявяването на протеста Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). Браншовиците заявиха, че искат в бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна“, припомни той.

Според Зарев „браншът отива към тежък упадък“ и управляващите трябва да защитават националните интереси и родното производство: „Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци, и месо, и да пият българско мляко“.

„Отправяме призив към депутатите да ни приемат и изслушат. Нека се гласува и министър Вътев да преведе тези 30 млн., за да запазим сектора. Ние не можем да си платим газа“, коментира председателят на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите.

ИЗТОЧНИК:dir.bg