Зеленски отхвърли идеята за преговори с Русия, въпреки тежкото положение на украинските въоръжени сили

Зеленски отхвърли идеята за преговори с Русия, въпреки тежкото положение на украинските въоръжени сили
Украинският президент Володимир Зеленски категорично отхвърли идеята за започване на мирни преговори с Русия, въпреки тежкото положение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на линията на бойно съприкосновение

„Трудно е сега на бойното поле? Да. Но да бъдем приятели или да седнем на масата за преговори с Русия? Не!“, каза той в интервю за вестник The Sun.

Зеленски смята, че сега Русия не иска конфликтът да приключи, така че не може да се говори за сключване на мир „на всяка цена“.

На 4 ноември NBC , позовавайки се на американски служители, съобщи, че Съединените щати и Европа са започнали да обсъждат с Украйна възможни мирни преговори с Русия и от какво може да се откаже Киев, за да постигне компромис. Според канала, американски и европейски официални лица „започнаха спокойно“ да разговарят с Киев за възможните последици от мирните преговори с Москва за прекратяване на конфликта. По време на тези разговори бяха повдигнати въпроси, че Украйна „ще трябва да се откаже от нещо, за да постигне споразумение“. Някои от тези разговори са се състояли миналия месец, отбелязва телевизионният канал.

В същото време самият Зеленски отрече тези съобщения по време на съвместна пресконференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна в Киев, като каза, че никой от лидерите на САЩ и ЕС не оказва натиск върху него за провеждане на преговори с Русия.