Завръщането на Тръмп в Белия дом ще е път към мира

Тръмп напомни на американците, че Русия победи Хитлер и Наполеон

В самата Америка се случват притеснителни неща, които позволяват световното напрежение да клокочи

При слаб президент авторитарните режими смятат, че няма кой да отговори на провокациите им

Спасението от заливащите ни кризи е политическата ситуация в САЩ да се стабилизира

Докато ние тук си гледаме в електоралния пъп, по света се случват притеснителни неща. Разбира се, нашите си локални тревоги са ни важни. Спор да няма. Местните избори са ключови за всички ни. Но кметовете и общинските съветници са тема, която основно ни вълнува веднъж на четири години и после по стар български обичай в тия въпросни четири години си скубем косите и се упражняваме в измислянето на нови цветисти попържни по адрес на тия, дето сме си ги избрали. Всичко това е любопитен елемент от българската електорална култура, но това не спира света да се върти. Около нас, но и не само, се случват събития, които ние може да проспим докато обсъждаме кой и как стана кмет тук и там.

Първо, разбира се, войната в Украйна продължава. Русия, която си мислеше, че ще мине на парад из територията на съседа си, по някой данни, е загубила над 300 000 души от армията си. Един голям град. Жертвите от украинска страна също се измерват в шест цифри. Гигантска, пълномащабна, кръвопролитна война, чиито последици ще са с нас в продължение на много години. Войната ще приключи, но ефектите от нея ще се помнят с десетилетия. Ще са необходими милиарди долари, за да се възстанови Украйна, но няма сума на планетата, която да обезщети жертвите на тази ужасна война.

Второ, отново избуя конфликтът в Близкия изток. След като терористите от Хамас убиха над 1400 човека и отвлякоха стотици, сред които и множество деца, това предизвика мощна ответна реакция от страна на Израел. Което пък събуди дремещия световен антисемитизъм, който избуя като плевел в последните седмици. Някак стана така, че голяма част от световната либерална общественост заема страната на агресора, обвинявайки жертвата, че има неблагоразумието да се отбранява. Впрочем, любопитен щрих – световните либерали си дойдоха на мястото с конфликта между Израел и иранските проксита, като фактически заемат страната на Русия и другите авторитарни режими, които защитават терористите.

Дотам се докараха, че флагманът на ляво-либералната пропаганда Йю Йорк Таймс съвсем безкритично ретранслира лъжата на Хамас, че Израел е бомбардирал цивилна болница. Което се оказа рунтава лъжа, разбира се. Та, после се наложи едни извинения, едни оправдания, едно чудо. Срамна картинка.

Отвъд това обаче не бива да изпускаме от поглед и случващото се в Далечния изток. От една страна Северна Корея плътно се залепи за руския агресор и интензивно дрънчи с оръжия спрямо Южна Корея и Япония. От друга страна обаче е засилващото се напрежение между авторитарен Китай и демократичен Тайван. Причините не са само исторически, но и най-вече геополитически. Китай търси всячески как да овладее морските пътища в региона, а това няма как да стане, докато Тайван е заседнал в гърлото на Пекин като рибена кост. И Китай, и Северна Корея не смеят за момента да се задвижат, защото ги плаши мощта на американската армия, която е плътно зад Тайван, Южна Корея и Япония.

Същевременно обаче в самата Америка се случват притеснителни неща, които позволяват това световно напрежение да клокочи. Нито руската война в Украйна щеше да се случи, нито Иран щеше да си позволи да си развява коня, нито Китай щеше да скърца със зъби, нито „малкият ракетен човек“ от Пхенян, както сполучливо го наричаше Тръмп, щеше да плаши съседите си, ако САЩ беше в силна позиция. Просто Байдън изглежда дълбоко несъстоятелен и излъчва слабост, която не остава незабелязана от враговете на свободата. Демократите са твърде вторачени във войната си срещу Тръмп и изпускат поглед от голямата игра. И докато котките са заети, изпълзяха мишки от всички краища на планетата. Слабостта на Белия дом е рецепта за мозаечна деструкция на много места по света.

В този ред на мисли, в момента спасението от заливащите ни кризи е политическата ситуация в САЩ да се стабилизира. Поведението на демократите и техните медийни глашатаи и съглашатели в съдебната власт излиза извън контрол. Те не съдят Тръмп, те водят война срещу него. Те не се борят с него като с опонент, те го заливат със сярна киселина като техен фундаментален враг. И докато това се случва, нито Иран, нито Северна Корея, нито Русия, нито Китай ще бъдат особено сдържани. Имайте предвид, че едно евентуално ескалиране на конфликт и в Далечния изток ще се ретранслира фактически в официализирането на световен конфликт. Трета световна война за почитателите на фатализма. Война, в която ясно и релефно се напипват двата лагера. От едната страна биха били авторитаризмите – Русия, Иран, Китай, Северна Корея. От другата страна е свободният свят – Америка, Европа, Израел, Южна Корея и Япония.

Този потенциален чудовищен развой на събитията е все още обратим. Не е записан в камък, не следва да се приема за неизбежен. Ако в САЩ ситуацията се стабилизира политически, това ще доведе до потушаване на потенциалния пожар. При идване на Тръмп отново в Белия дом, Русия ще бъде принудена да спре агресията си в Украйна, Иран ще бъде натикан в ъгъла отново, а Китай и Северна Корея ще им се наложи да осъзнаят, че няма как да продължат по този начин. Това не е пожелателно мислене, това е обективната реалност. Силен президент в Белия дом е гарант за мир. Защото никой не е луд да се изправи срещу мощта на Вашингтон.

Но при слаб президент, особено при президент, който изглежда неадекватен, тогава авторитарните режими с право смятат, че няма кой да отговори решително на провокациите им. В момента, въпреки огромната политическа, медийна и юридическа война, която либералният естаблишмънт води срещу Тръмп, той ще е категоричен победител във вътрешните избори на Републиканската партия. Няма никой в Голямата стара партия, който да има потенциала да вземе номинацията от Тръмп. От другата страна демократите нямат никой извън Байдън или евентуално проваления губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм, който да изправят пред Тръмп.

Изборът ще е догодина и наближа с кратки темпове. Ако демократите продължат с фабрикациите и вземат, че успеят „служебно“ да извадят Тръмп от надпреварата, това ще задълбочи конфликтите по света и ще засили всички ни към пропастта. От друга страна, ако изборите са честни и в Белия дом влезе силен президент като Тръмп, ситуацията рязко ще си дойде на мястото. Предстои да разберем дали ще ни прожектират хорър филм или ще видим как добрите в крайна сметка побеждават.

Източник: ТРУД