Захарова се подигра на САЩ за намалената помощ на Украйна

Мария Захарова: Оръжия, доставени от Запада на Киев се появяват на черния пазар

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова сравни изявлението на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер за намаляване на размера на помощта, отпускана на Украйна, с детска игра за „сврака-белобок“.

„Напомня на детската игра „Свраката с белите крака свари каша и нахрани децата: на този даде, на този даде, а на този не даде“, коментира Захарова изявлението. на прессекретаря на Белия дом в канала си в Telegram .

Жан-Пиер заяви , че допълнителните бюджетни средства, налични за администрацията на САЩ за подпомагане на Украйна, са изчерпани и следователно в бъдеще ще бъдат изпратени по-малки пакети от помощ, за да се разшири способността на Съединените щати да „подкрепят Украйна възможно най-дълго“.

По-рано администрацията на Вашингтон обяви изпращането на друг транш от военна помощ на Украйна на обща стойност $425 млн. Според Пентагона съюзниците и партньорите на САЩ „предоставиха помощ за сигурността на Украйна в размер на около $35 млрд.“. В същото време Вашингтон е отделил 44,2 милиарда долара за военна подкрепа на Киев от началото на руската спецоперация.

Администрацията на САЩ изпрати искане до Конгреса през октомври за допълнителни големи бюджетни средства през новата фискална година, която започна в страната на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Украйна и Израел, както и за противодействие на Китай и Русия в Азия. Тихоокеански регион. Общо изпълнителната власт на правителството на САЩ, оглавявана от президента Джо Байдън, би искала да получи за тези цели около $106 млрд. По-нататъшната съдба на искането остава под въпрос. Републиканците както в Камарата на представителите, така и в Сената на Конгреса на САЩ наскоро публично се обявиха против продължаването на предоставянето на допълнителна финансова помощ на Киев.

Още новини в секция СВЯТ.