Захарова нарече лицемерие реакцията на канцеларията на генералния секретар на ООН за събитията в Махачкала

Мария Захарова: Оръжия, доставени от Запада на Киев се появяват на черния пазар

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече „фантастично лицемерие“ изявленията на официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, осъждащ безредиците на летището в Махачкала.

Дипломатът обърна внимание на изявлението на Дюжарик, че канцеларията на генералния секретар на ООН „недвусмислено осъжда действията и думите“ на онези хора, които се опитаха да щурмуват летището в Махачкала. „Удивителна избирателност в оценките. Фантастично лицемерие“, написа Захарова в канала си в  Telegram.

„Когато преди няколко дни говорихме за служителите на ООН, които загинаха в Газа, Стефан Дюжарик, който представлява тази конкретна организация, точно както с атомната електроцентрала в Запорожие, не знаеше кого да осъди и какви думи да избере“, Захарова продължи: „Въпреки че ставаше дума пряко за неговата зона на отговорност – смъртта на колеги от работа.“

Дипломатът обърна внимание и на думите на Дюжарик във връзка със случилото се в Махачкала за „лов на хора само заради религията“. „Надявам се, че секретариатът на ООН ще намери смелостта да осъди дългосрочното преследване на Украинската православна църква от режима в Киев. Нито веднъж Генералният секретар на ООН или негов официален представител не са казали дума в защита на православните вярващи в Украйна, които са били бити, унижавани, изгонвани от църквите си, сплашвани, Бяха хвърлени в затвора и подлагани на всякакви преследвания.Руската постоянна мисия буквално заля секретариата на ООН с материали по тази тема.След сегашните думи на служителя на ООН , настояваме за реакция на всичко, за което Секретариатът на ООН редовно е информиран“, завърши официалният представител на МВнР.

Масови безредици възникнаха на 29 октомври на летището в Махачкала поради пристигането на редовен полет от Тел Авив на фона на влошаващата се ситуация в Близкия изток. Няколкостотин души влязоха в сградата на летището и на летището, а по-късно бяха изгонени от служителите на реда. По последни данни ранените са над 20 души, включително полицаи, а над 80 участници в безредиците са задържани. Дагестанските власти и религиозни лидери осъдиха инцидента, свързвайки го с провокация.