Задържаха албанец на ГКПП “Гюешево“, издирван за убийство в Гърция

Прокуратурата в Бургас: Повдигнати са обвинения на шестима мъже за трафик на мигранти

В Окръжна прокуратура – Кюстендил са постъпили материали, касаещи обявен за международно издирване гражданин на Албания

На 16 ноември, на ГКПП Гюешево, пристигал за влизане в страната албанският гражданин S.G. (на 49 години). В хода на обработката на документите за самоличност е установено, че същият е сменил два пъти фамилното си име – от F. на K. и на T.G., това съобщават от прокуратурата.

Изготвена е експертна справка на паспорт, разрешение за пребиваване и на дактилоскопни следи. Установено е, че лицето е идентично с обекта в ШИС, въведен от властите в Гърция. Фигуриращо под имената K.S., то е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция по силата на Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в Атина.

С постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил гражданинът на Албания е задържан за срок до 72 часа.

От компетентните власти в Гърция е предоставена информация за издадената ЕЗА. Тя се отнася за извършените от К.S. три престъпления – умишлено убийство, незаконно държане и употреба на огнестрелно оръжие. Тези деяния са наказуеми с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс.

Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо K.S., издирван от властите в Гърция за изтърпяване на наложеното му наказание доживотен затвор, както и остатъкът от общо наказание три години „лишаване от свобода“.

 

Още новини четете в категория Новини