Всички телекомуникационни услуги в Газа ще спрат през следващите часове

Израел и Палестина отново се сблъскаха в Газа и Киев се опасява, че ще остане на сухо

 Жителите на ивицата Газа са на път да се окажат без никакви комуникации с външния свят поради недостиг на гориво и електричество, каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя пред Съвета за сигурност на ООН.

„Всяко хуманитарно действие изисква незабавно прекратяване на военните действия. Човек не може да разчисти отломките и да евакуира хората, когато е под обстрел, а също така е невъзможно да се внесе така необходимото гориво, без което болниците в Газа са на път да останат без енергия. Освен това, без доставки на гориво, в следващите часове (според прогнозите на UNRWA на 16 ноември) жителите на Газа ще се окажат без никакви комуникации, без интернет и в пълна изолация от външния свят“, каза руският дипломат, обръщайки се към ООН Съветът за сигурност, който току-що прие резолюция за Близкия изток.

Общо 12 държави в 15-членния съвет гласуваха в подкрепа на документа, насочен към подпомагане на децата в зоната на израелско-палестинския конфликт. САЩ, Обединеното кралство и Русия се въздържаха.

„Няма да се знае какво се случва там изобщо. Ивицата Газа ще бъде напълно потънала в мрак и хаос и координацията между службите за спешна помощ ще бъде нарушена“, продължи Небензя.

„Точно в този момент, докато делегациите в Съвета за сигурност се упражняват в красноречие, израелската армия нахлува в болница Ал-Шифа, бомбардира училища на UNRWA и има тревожни съобщения за прострелян медицински персонал, унищожено медицинско оборудване и медицински складове, “ той добави. „Подчертавам още веднъж: хуманитарните паузи не са и не могат да бъдат заместител на прекратяване на огъня или дори на примирие. Това е само кратковременно спиране, след което военните действия се подновяват с нова сила.“

Резолюцията, получена от ТАСС, съдържа седем разпоредби. Той съдържа призив за установяване на удължени хуманитарни паузи и коридори в ивицата Газа „за достатъчен брой дни, за да се даде възможност, в съответствие с международното хуманитарно право, пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп“ за ООН, Международния комитет на Червения кръст и други безпристрастни хуманитарни организации, които им позволяват да доставят хуманитарна помощ, да ремонтират основна инфраструктура и да организират „спешни спасителни и възстановителни усилия, включително за изчезнали деца в повредени и разрушени сгради“. Хуманитарната пауза трябва да бъде достатъчно дълга, за да се извърши „евакуация на болни или ранени деца и лицата, които се грижат за тях“.

Напрежението в Близкия изток избухна, след като бойци на Хамас от ивицата Газа нападнаха израелска територия на 7 октомври, когато много израелци, живеещи в селищата близо до границата, бяха убити и повече от 200 души, включително деца, жени и възрастни хора, бяха взети за заложници . Хамас разглежда нападението си като отговор на стъпките на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна бомбардировки на анклава и някои райони в Ливан и Сирия. Съобщава се за сблъсъци и на Западния бряг.