АКТУАЛНИ

Владислав Горанов: Асен Василев е изгоден за Борисов и Пеевски! Легитимира ги и им дава всичко

Владислав Горанов: Асен Василев е изгоден за Борисов и Пеевски! Легитимира ги и им дава всичко

Асен Василев е изключително изгоден за Борисов и Пеевски. Няма нещо, за което не им е угодил. Лошото е, че докато им угажда, минават и неговите щуротии. Василев, целейки да е на власт на всяка цена, допуска много компромиси, ако въобще има някаква ценностна система в главата му по отношение на публичните финанси. Това коментира пред БНР бившият финансов министър Владислав Горанов. И обясни с какво Василев е изгоден:

„Първо ги легитимира. Второ им дава всичко, което поискат“.

Според него обаче Борисов трябва да внимава: „Докато ги търпи, да не го заподозрат, че и той е виновен за дивотиите, които се случват под тяхното управление, защото тогава има риск да ерозира партията, а тя е най-големият му актив. Ако се счупи ГЕРБ, на практика целият политически капитал на Борисов ще бъде ерозиран“.

 

                 Какви са съмненията на бившия финансов министър

 

Той изрази съмнение, че без Борисов ГЕРБ може да оцелее. По думите му обаче в партията вече има много политици със собствено мнение, характер и излъчване.

А за Делян Пеевски, Горанов отбеляза, че отстрани изглежда, че той отмъщава на всички, които се опитаха да го притиснат в ъгъла, да го стигматизират, да го направят олицетворение на нещо лошо, добави мнението си Горанов.

Бившият финансов министър коментира и бюджетът за следващата година. По думите му се намираме в странната ситуация, в която парламентът да пази бюджета от финансовия министър. Той напомни първите дебати, свързани със законопроекта, предложен от Василев, и критиките към него. 

„За пръв път сме в ситуация, в която не финансовият министър да брани салдото и параметрите на бюджета от депутатите, които искат да харчат повече или искат по-разюздана рамка, а сме в ситуацията, в която депутатите се налага да го играят консервативните и благоразумните по отношение на фиска. Това в последните 20-25 години не се е случвало“.

 

                        Проблемите с данъчните закони, които създават административни тежести

 

Освен че създават повече административна тежест, данъчните закони почти нищо не променят, т.е. нямаше да объркат бюджета, изказа финансистът и добави категорично: „Неприемането на промени в данъчните закони нямаше да доведе до нищо драматично с бюджета като параметрични промени в приходната част“.

Според него с промените, които са предложени, няма да се постигне нито една от целите, които Асен Василев си е поставил, освен увеличение на административната тежест. Той смята, че е вероятно между първо и второ четене голяма част от екзотичните предложения да отпаднат.

„За съжаление, сме в ситуация, в която философията и концепцията за управление на бюджета се променя и то много рязко и бързо. Това не е ново за Асен Василев. Сега затвърждава възприятията, че вярва в съществуването на перпетуум-мобиле, т.е. че чрез трупането на дългове и огромни харчове можеш да увеличиш благосъстоянието на държавата“.

 

                                      Време ли е за нови парламентарни избори

 

Според Горанов не е време за избори, защото те няма да донесат нищо ново: „Ако сега се скарат, след 1 месец ще трябва да се сдобряват в същия формат“.

За него обаче е крайно време за преразпределение на пропорциите вътре във властта. Тази ниска легитимност поражда много напрежение в политическата система и в отделните партии, обясни той и добави, че именно затова е и постоянното усещане за криза. Когато пък си малко легитимен, ти ставаш по-агресивен и се опитваш да използваш повече репресивни способи и методи, смята той.

Горанов изказа мнение, че ДБ имат различен начин на мислене, а в момента са заели позиция да премълчават и преглъщат всички неща, които до преди няколко години бяха ценност за тях. Той ги определи като заложници на коалицията ПП-ДБ.