Украински генерал: Руските войски настъпват в Харковска и Донецка област

Руските сили унищожават оръжия западно производство в района на Херсон

Руските войски настъпват в Харковска и Донецка област, съобщава командващият украинските сили в тези сектори на фронта.

Въпреки големите загуби руснаците продължават атаките към град Купянск като използват все повече дронове камикадзе, твърди командващият сухопътните войски генерал Олександър Сирски, цитиран от агенция Ройтерс и БНР.

По думите му противникът се опитва да вземе инициативата в района на Бахмут с контраатаки южно и северно от този град, но украинците не отстъпват.

Междувременно Ройтерс съобщи, че сателитни снимки показват напредък в строителството на завод в Русия, който ще произвежда безпилотни самолети, проектирани от Иран, които Москва се очаква да насочва срещу украински енергийни съоръжения. Британската агенция се позова на информация на Института за наука и международна сигурност, уточнява БТА.

Въпреки напредъка в изграждането на завода, нито САЩ, нито техните съюзници са наложили санкции на собственика му – компанията „Алабуга“, или на свързаните с нея компании, казва Институтът.

Заводът ще се използва за масово производство на иранските дронове „Шахед-136“, при което ще има подобряване на иранските производствени процеси и в крайна сметка ще се стигне до разширяване на възможностите на дроновете, посочва Институтът, като се позовава на изтекли документи.

Спътниковата снимка показва и изграждането на други структури и обособяването на нови периметри за сигурност и на контролно-пропускателни пунктове в района на завода.

„С наближаването на зимата може да се очаква Русия да засили атаките с „Шахед-136″ срещу жизненоважните енергийни източници на Украйна, което ще влоши условията на живот на цивилното население“.

Миналата зима – около 10 месеца след инвазията на Русия в Украйна, руските сили предприеха вълна от атаки с ракети и дронове по украинската енергийна инфраструктура, което доведе до масово спиране на тока.

Новоизграждащото се предприятие за дронове е на 800 км източно от Москва, в Република Татарстан. „Алабуга“ е 66% собственост на федералното правителство и 34% на Република Татарстан, се казва още в информацията на Института.

През юни Белият дом заяви, че Русия и Иран изглежда задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната.