АКТУАЛНИ

Учени: Над половината от ледниците в Перу са се разтопили в последните шест десетилетия

Учени: Над половината от ледниците в Перу са се разтопили в последните шест десетилетия

Държавата Перу е загубила през последните шест десетилетия повече от половината от площта на ледниците на територията си, като 175 от тях са изчезнали между 2016 и 2020 г. заради климатичните промени, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха местни учени от държавната агенция, която изследва ледниците.

„За 58 години са загубени 56,22% от ледената покривка, регистрирана през 1962 г.“, каза Майра Мехия от Националния институт за изследване на планинските ледници и екосистеми в Перу, пише БТа. Факторът, който оказва най-голямо влияние, е повишаването на средната глобална температура, което води до ускорено отдръпване на ледниците, особено на тези в тропическите райони, казва пред Асошиейтед прес Хесус Гомес от института.

В южноамериканската страна са останали 1050 кв. км ледниково покритие, което представлява около 44% от площта, регистрирана през 1962 г., когато е извършена първата оценка на глетчерите.

Мехия, която е експерт по глациология, казва, че в Перу има някои планински вериги, в които ледниците почти са изчезнали. Изследователката дава за пример Чила, която е загубила 99% от ледената си повърхност от 1962 г. насам.

Тя е много важна, тъй като от ледника се спускат първите води, даващи началото на река Амазонка.

Беатрис Фуентеалва, която оглавява института, казва, че загубата на ледници увеличава рисковете за хората, живеещи в равнинните райони, подобно на случай от 1970 г. Тогава огромен слой лед от заснежения Уаскаран в северната част на Андите се откъсва след земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер. Той пада върху лагуна, предизвиква кална лавина, която разрушава град Юнгай и причинява смъртта на повече от 20 000 души, припомня Асошиейтед прес.