Тошко Йорданов: Лицето Кирил Петков не бива и е негодно да оглавява комисията по европейски въпроси

СКАНДАЛ: ИТН взриви парламента: Току-що видяхме доклад на ДАНС - зам.-министър от ПП-ДБ е свалил кодовете за машините

Лицето Кирил Петков не бива и е негодно да оглавява комисията по европейски въпроси. Това каза в декларация от името на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Йорданов коментира действия на председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната Кирил Петков, който определил трима представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за КОСАК – форума за сътрудничество между комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите членки на Европейския съюз.

Йорданов коментира, че с учудване са забелязали, че в делегацията за форума, който ще се състои на 24 ноември, не са включени представители на ИТН “по лично решение на председателя Кирил Петков”.

“На поисканото му обяснение за това негово действие, той отговори, че ако дойдат представители на “Възраждане”, те щели да  дадат “грешен опит за ориентацията на България в този формат”. “За ИТН не казва нищо, но по подразбиране включва и нас в партиите, даващи грешен облик на България. Интересно ми е лицето Кирил Петков може ли да даде един пример, в който партия ИТН да е саботирала или подлагала на съмнение европейското бъдеще на България”, добави още Йорданов.

„Смятаме, че с изолацията на две парламентарно представени партии се отнема правото на българските избиратели за адекватно участие в парламентарния контрол за работата на Европейската комисия, а заемането от ПП-ДБ на три от шестте бройки общо в делегацията е в противоречие с принципа на пропорционалност, и то за толкова важен за ЕС форум”, каза Йорданов.

По думите му Кирил Петков заявявал, че това е негово лично решение и щял да ротира опозиционните партии.

„Изолирането чрез административни прийоми на опозиционни депутати от международна дейност е грубо нарушение на правото на представителство на съществена част от българското общество”, посочи Йорданов.

“България се намира пред сложни и значими решения на ЕС със съществени за страната ни последствия”, отбеляза Тошко Йорданов и заяви към Кирил Петков, че в ЕС членува цяла България, а не само той.