Тагарев: Натовски кораби ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море

Тагарев търси спонсор, за да изпрати БТР-те на Украйна

Натовски кораби ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море. Това се разбра от изявление на военния министър Тодор Тагарев.

 

Планираната противоминна операция в Черно море със съюзниците ни Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо, заяви пред журналисти във Варна Тагарев, цииран от БТА.  

 

Веднага след това той обяви, че при тази операция ще бъде обхванат целия район, включително цялата българска изключителна икономическа зона, давайки да се разбере, че това ще е отговорът на Алианса заради опасното поведение на Русия в района.

 

„Ние работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси. Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, за да организираме една противоминна операция, която ще обхване целия този регион, включително цялата наша изключителна икономическа зона, основно тези маршрути, които се използват от търговските кораби“.

 

„Ако успеем, тази противоминна операция може да стартира до края на годината или в началото на следващата година“, посочи министърът на отбраната. Той разясни, че в операцията ще участват военни кораби от трите черноморски държави, но ще бъде отворена за присъединяване и към други наши съюзници, за включване на екипи за борбата с мини, както и за други способности, без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо.

 

„Не предвиждаме към момента военни кораби на нечерномоски държави да навлизат допълнително в Черно море. Има други начини, с които нашите съюзници могат да помагат, за да гарантираме собствената си сигурност, и сигурността на морския трафик“, категоричен е той.

Само преди седмици в безпрецедентно изяление НАТО осъди Москва и обяви: “Новата морска зона на повишена военна заплаха, създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което поражда нови рискове от недоразумения и ескалация“.

Акцент в операцията ще бъдат маршрутите на търговските кораби. В момента се изчистват най-фините детайли по планираната операция, предстои подписването на меморандум и тя може да стартира още до края на тази година, каза още Тагарев. Той уточни, че ще бъдат включени военни кораби на трите държави. Нашата позиция е, че операцията трябва да бъде отворена и за съюзници – за обмен на информация, евентуално за екипи за борба с мини, но без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо, подчерта министърът.

 

Тагарев допълни, че сигурността в Черно море е била и темата на заседанието на Североатлантическия съвет в състав посланици, проведено в „Евксиноград“ край Варна. Основните проблеми в този регион се предизвикват от агресивната политика на Русия, тя блокира морския трафик, пречи на използването на изключителната ни икономическа зона, създава рискове за сигурността ни, посочи министърът и подчерта, че това е абсолютно неприемливо за България.

Освен по противоминната операция с Румъния и Турция, работим и за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси, допълни Тагарев. По думите му се водят разговори с потенциални доставчици и се правят анализи. Ако скоро се вземе решение, министърът допусна вариант доставки да има още през 2025 г.

 

За сделката с машините „Страйкър“ Тагарев коментира, че Народното събрание е одобрило придобиването им, а министерството е отговорило на всички възможни въпроси от политическите сили. Той уточни, че цялостната отбранителна политика на страната ни ще бъде дискутирана в парламента в сряда, при вота на недоверие. Разглеждайки мотивите за него, моят екип успя да идентифицира 22 проблема, които вносителите му повдигат, посочи Тагарев. По думите му сред тях няма нито един нов, а са въпроси, вече поставяни и дискутирани публично. Ще им отговорим пак и ще можем още веднъж да обясним на цялото общество каква е отбранителната ни политика и че тя е в интерес на българските граждани, посочи министърът.

 

Той коментира още, че в бюджета за 2024 г. средствата за отбрана ще бъдат 2,05 процента от БВП. Размерът им ще бъде запазен през 2025 г., а през 2026 г. ще се повиши още, защото страната ни ще има плащания по сключени договори.

 

Източници: БТА, segabg.com, bgonair.bg