АКТУАЛНИ

След Байдън и Риши Сунак пристигна в Израел

След Байдън и Риши Сунак пристигна в Израел

След Байдън в Израел днес пристигна министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак, чиято основна цел е да демонстрира на място солидарността и подкрепата на Великобритания към Израел, както и да продължи дипломатическите усилия на западни лидери за разрешаване на кризата, предизвикана от „Хамас“. Първата му среща беше с президента на Израел Исак Херцог, след която му предстоят разговори с министър-председателя Бенямин Нетаняху и с членове на семейства на отвлечени от „Хамас“. Предварително канцеларията му информира медиите, че на срещите Сунак ще осъди „ужасяващия терористичен акт“ на „Хамас“ и ще изрази съболезнования за „ужасяващите човешки жертви“ както в Израел, така и в Ивицата Газа.

Броят на отвлечените израелски граждани от терористите се увеличава. След първоначално обявените 120, след това 150, а вчера – 199, днес израелските власти съобщиха, че те вече са 203-ма. Израелските жертви на терора са около 1400, ранените са 4629, 12 от които са в критично състояние. Дори повече са убитите при ударите по палестинския анклав Ивицата Газа.

След Израел Сунак ще посети „редица други регионални столици“, заявиха от „Даунинг стрийт“, без да предоставят подробности. 

Сунак за взривената болница

На единадесетия ден от началото на войната тя ескалира с нова сила, когато ракета падна и експлодира в двора на болница „Ал-Ахли“ в Газа. Това е най-старата и единствена християнска болница в Газа. Загинали са 471 души – по данни на палестинските здравни власти, които според Израел са завишени. „Хамас“ побързаха да обвинят Израел за удара, без да приведат доказателства за твърдението си.

Обвинението на „Хамас“ обаче бе достатъчно за протестите срещу Израел в ислямски страни, и не само, а да избухнат с нова сила.

Днес Сунак заяви, че експлозията в „Ал-Ахли“ трябва да бъде „преломен момент за лидерите в региона и по света да се обединят, за да избегнат по-нататъшна опасна ескалация на конфликта“.