Скандал с ПП-ДБ! Съдът разкри изборна измама за кмет

ПЪРВИ ДАННИ ОТ ЕКЗИТПОЛ: Терзиев и Григорова на балотаж в София, вижте данните в другите големи градове

Съд разкри – ПП-ДБ са поставили кмет на пост с изборна измама.

Административният съд (АС) в Шумен отмени решението на Общинската избирателна комисия в Хитрино заради манипулиран вот, с който за кмет на хитринското село Студеница на първи тур е обявена Назифе Исмаил. Тя е издигната от коалиция ПП-ДБ. Според съда е допуснато съществено нарушение на изборния процес, което деформира резултатите.

Решението на АС е от 20 ноември и е по жалба на загубилия кандидат за кмет Гюнай Хаккъ, издигнат от ДПС. На първия тур на местните избори разликата между двамата кандидати беше само 5 гласа. 159 за Нафизе Фикри срещу 154 за Гюнай Хаккъ.

Съдът е констатирал, че за местните избори на територията на община Хитрино е била образувана една подвижна избирателна секция (ПСИК). Общо 23 избиратели с трайни увреждания са заявили желание да гласуват с нея и са били включени в списъка на ПСИК. От вписаните избиратели обаче само четирима са упражнили вота си. А останалите 19 души не са били посетени от подвижната секция поради приключване на изборния ден.

Съдът разкри – поставили са кмет на пост с изборна измама

С това според съда е допуснато съществено нарушение на изборния процес, засягащо едно от основните конституционни права на гражданите. Лицата, които не са успели да гласуват поради непристигане на подвижната секция, са проявили активност и са заявили своето да желание да гласуват на предстоящите избори. Те са подали заявление да гласуват с подвижна избирателна кутия. Но тяхното избирателно право е било ограничено поради непристигането на ПСИК, се посочва в мотивите на АС.

Съдът е посочил, че лишаването на 19 граждани от избирателното им право да участват в избора на местни органи на власт деформира изборния резултат. И предвид разликата от 5 гласа между кандидата, обявен за избран за кмет на с. Студеница и оспорващия Гюнай Хаккъ нарушението рефлектира върху законосъобразността на проведения избор.

Наред с това съдът е приел, че са налице и индикации, че в хода на изборния ден представители на общинската администрация в Хитрино недопустимо са се намесвали в работата на комисията. И в частност при определяне последователността на населените места на територията на община Хитрино. Които следва да посети комисията.

Този си извод съдът е формирал и въз основа на свидетелските показания на председателката на ПСИК. Тя е заявила, че непрекъснато е получавала телефонни обаждания от Е. М. – секретар на община Хитрино и И.  А. – зам. кмет и временно изпълняващ длъжността кмет на община Хитрино. Които наред с исканата информация докъде са стигнали, са давали указания кое от населените места да посетят.

Съдебният състав е констатирал също, че избирателната комисия в с. Студеница е допуснала да гласува и лице, включено в  списък на заличените лица.

Независимо, че Е.Ш.Р. не фигурира в Избирателния списък, същата е гласувала. Нейните данни са вписани срещу името на Е.Х.М., която в деня на изборния ден е била извън Република България.

По тези съображения съдът е приел за основателно оспорването на изборния резултат. А атакуваното решение на ОИК – Хитрино смята за незаконосъобразно. Поради това Административният съд обявява за недействителен изборът на кмет на с. Студеница, община Хитрино.

Решението подлежи на касационно оспорване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

В хитринското село Студеница по списък има 511 избиратели. На първи тур на местните избори на 29 октомври в селото са гласували 320 души. Комисията е отчела 5 недействителни бюлетини и две с вот „Не подкрепям никого“.

За кмет са селото са били издигнати 3 кандидатури. На Нафизе Исмеаил от коалициия ПП-ДБ, на Гюнай Хаккъ от ДПС и на Илхан Ефраим от НДПС. За третия кандидат обаче няма подаден нито един глас. Останалите бюлетини се разпределят така: 159 за Нафизе Исмаил и 154 за Гюнай Хаккъ.

Община Хитрино вече 20 години се управлява от Нуридин Исмаил, който на тези избори беше кандидат от коалиция ПП-ДБ. Исмаил спечели кметските избори на първи тур със 79,16 % /3009 гласа/. А опонентът му Емин Шакир от ДПС получи 16,34 % /621 гласа/.