Скандал между партиите, подкрепящи кабинета, заради извънредното заседание в парламента

НС гласува на първо четене промените в НПК

Скандал между партиите, подкрепящи кабинета, заради искането на ГЕРБ и ДПС за насрочване на извънредно заседание на парламента в петък.

Не него ще се обсъжда ветото на президента на промените в Закона за енергетиката. Днес от ПП-ДБ се обявиха против заседанието, защото е възможно според думите им да се използва за предизборна трибуна.

След като вчера имаше пълно единодушие между партиите, подкрепящи правителството, че в петък ще има извънредно заседание на парламента, в което ще се разгледа ветото на енергийния закон, но и онази част, която ще задължи „Лукойл“ да даде на държавата невнесените данъци, тази сутрин от ПП-ДБ поискаха да не бъде свиквано такова заседание.

„Именно аргументът, че не бива да се използва трибуната на НС за предизборна кампания в последния ден е най -силното основание, да откажем . Призовававем Росен Желязков – председател на НС да не насрочва извънредно заседание. Всички тези проблеми, които смятат колегите, че трябва да бъдат обсъдени в петък, няма никаква пречка това да се случи в първия ден след втория тур“, каза генерал Атанас Атанасов – съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

„Аз призовавам следното, наистина да порабитим по тези важни въпроси, ние трябва да съберем данъците от „Лукойл“, трябва да се опитаме да върнем парите обратно при хората, но това трябва да се направи не на коляно за един ден, а да се работи с истинските експерти от Министреството на енергетиката“, уточни Кирил Петков – съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Отговор на тези аргументи даде депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Ще има извънредно заседание, ще бъде насрочено, ще има дневен ред. От това заседание ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката, кои министри, кои членове на кабинета са на хранилката. Тези,които не дойдат да защитят интереса на българските граждани, които трябва да започнат да получават по 73 ст. от следващия вторник, очевидно не мислят за хората, а мислят за интереса на една частна компания“, каза елян Добрев – ПГ на ГЕРБ-СДС.

Добрев обясни още, че в петък ще се внесе допълнителна точка, която има за цел да се отнеме монополът на „Лукойл“-Нефтохим върху складовете за горива и той да бъде прехвърлен върху държавния резерв.