Руският пратеник нарече отговора на ООН на ракетния инцидент в Киев „двойни стандарти“

Руският пратеник нарече отговора на ООН на ракетния инцидент в Киев „двойни стандарти“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш прояви двойни стандарти в реакцията си на последния инцидент, при който ракета удари болница в Киев, каза пред репортери руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

„Посетих UNSG след това наблюдение и му дадох същите цитати, които ви четях, като му казах, че това са очевидно двойни стандарти – когато се удари руска територия и се ударят цивилни обекти, реакцията е много вяла. Но , когато нещо се случи в Украйна, генералният секретар на ООН и неговият говорител веднага бързат да осъдят Русия“, каза Небензя.

В изявление от 8 юли Гутериш направи неоправдано изявление, че Русия е нанесла удар по цивилни съоръжения в Украйна. По време на брифинга за медиите на 9 юли неговият говорител Стефан Дюжарик каза, че въпреки опровержението на Русия, организацията продължава да се придържа към предишното си мнение.

Украйна обвини Русия, че е нанесла удари по цивилни съоръжения в Киев, по-специално болницата Охмадит. Москва отхвърли тези твърдения като неверни и каза, че болницата е била ударена от заблудена украинска противовъздушна отбранителна ракета.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в отговор на опитите на Украйна да атакува енергийни обекти в Русия, на 8 юли е нанесен прецизен удар срещу украински военни съоръжения и авиобази и целите на удара са постигнати. Министерството на отбраната заяви, че снимките и видеоклиповете от мястото на инцидента потвърждават, че разрушението е причинено от падаща украинска противовъздушна отбранителна ракета.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News