Руска атомна подводница изстреля тестово междуконтинентална ракета „Булава

Руска атомна подводница изстреля тестово междуконтинентална ракета "Булава

Новата руска атомна подводница „Император Александър III“ извърши успешно изстрелване на балистична ракета „Булава“, предназначена за носене на ядрени бойни глави, съобщи руското министерство на отбраната в неделя, цитирано от Ройтерс.

„Изстрелването на балистична ракета е последният елемент от държавните изпитания, след което ще бъде взето решение за приемане на крайцера във Военноморския флот“, се казва в изявление на Министерството на отбраната, публикувано в приложението за съобщения Telegram.

Междуконтиненталната ракета, изстреляна от подводна позиция в Бяло море край северното крайбрежие на Русия, е поразила цел на хиляди километри на полуостров Камчатка в руския Далечен изток, съобщиха оттам.

От министерството не уточняват кога е извършен тестът.

Стратегическият ракетен крайцер клас „Борей“ е оборудван с 16 ракети „Булава“ и модерни торпедни оръжия, съобщиха оттам.

През декември Путин взе участие в церемонията по пускането на вода на „Император Александър III“, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Военноморските сили имат на въоръжение три атомни подводници от клас „Борей“ – еднаjd от тях завършва изпитания, а други три са в процес на изграждане, съобщиха от министерството на отбраната.

Ракетата „Булава“ е с дължина 12 метра и приблизителен обсег от около 8000 км. Тя може да носи до шест ядрени бойни глави и е крайъгълен камък във военноморската част на руската ядрена триада.

Още новини четете в категория Новини