Разследване на MEDIAMALL: Не e важно как гласуваш, а кой брои гласовете и как действа „посолството“ по време на избори? (2 част)

Разследване на MEDIAMALL: Не e важно как гласуваш, а кой брои гласовете и как действа „посолството“ по време на избори? (2 част)
В първата част изяснихме някои интересни подробности и би трябвало да ви е станало ясно, че не е нужно някой хакер да се занимава с машините, когато може да атакува изпълнителя, който обработва информацията от изборите и има отговорността да я защити.

Да я защити ли казах? Моля да ме извините! Имах предвид информацията от гласуването да бъде обезпечена в определения за целта вид.

Много често хората са ме питали как действа „посолството“? С това наименование можем метафорично да наречем най-тъмната част от дълбоката държава. „Посолството“ действа чрез ключът за раздаване на порциите от властта.

Как може да се случи това?

На първо място трябва да бъде създаден ключ! В нашият случай този ключ се нарича условно „Информационно обслужване“, а ключарят се е погрижил той да бъде единствен.

Може ли да има такъв ключ?

Нима забравихте онзи прословут чл. 57, ал.1, т. 33, който гласи: „Централната избирателна комисия: определя изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, не по-късно от 55 дни преди изборния ден и възлага изпълнението на „Информационно обслужване“ АД.“.

В края на първата част от разследването ви помолих внимателно да гледате интервюто с шефа на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов и да разсъждавате върху него, като за целта посочих линк:

https://www.youtube.com/watch?v=UOOUw_84unA&t=1s

На третата минута и 23 секунда шефа на информационно обслужване изплюва камъчето и в прав текст ми заявява, че почти осемстотин души, които обработват данните от изборите се назначават като външни сътрудници на граждански договори. За тези външни сътрудници е трудно да се определи по какви критерии се избират, ако въобще съществува такъв и как се появяват на куп толкова много експерти, които са готови да работят на граждански договори и да обработват компютърните данни от гласуването на изборите? Разполагат ли тези външни сътрудници с личните данни на милиони български граждани и как се гарантира опазването им? До каква база  данни със специфична информация имат достъп въпросните външни сътрудници?

Направих си труда да потърся обяви за набиране на подобен род персонал за изборите, но не успях да открия такива. Дали между тези външни сътрудници не са прикачени хората на „посолството“, които да контролират изпълнението на възложените задачи?

През всичките тези седмици разговарях с много експерти в тази област и много от тях ме убеждаваха да прекратя разследването си, тъй като според тях това е много опасно тресавище, в което съм нагазил. Други ме убеждаваха, че този ключ, който сега описвам, всъщност представлява кодовете, за които се караха депутатите в парламента (разбирайте достъпа до външните сътрудници, които обработват данните от изборите).

На практика така наречените външни сътрудници едва ли носят някаква отговорност? В случай на някакъв пробив шефовете винаги могат да се разграничат от външния сътрудник, както това се случи с такъв, който бе осветен в един от репортажите на БТВ за непристойно поведение по време на окончателното окомплектоване и сканирането на секционни протоколи от изборните комисии в зала Арена София на 06.11.2023 г.. Ето на този линк можете да се запознаете с изявлението на „Информационно обслужване“ по разграничаване от външният си сътрудник.

(20+) „Информаци… – „Информационно обслужване“ AД/Information Services JSC | Facebook (https://www.facebook.com/100063904751680/posts/pfbid0375tTEPB7QC82xHjezJFmktqeU4VqEkX3mYwUWov4uWj9mDEjMcoian2aAXen4KpPl/?d=n&mibextid=WC7FNe)

Естествено, че много малко хора са се замислили защо толкова бързо „Информационно обслужване“  се разграничава от своя външен сътрудник? Защото вероятно правилото е покрай тези лица да не се вдига никакъв шум и по никакъв начин да не се осветяват?

Едва ли някой си спомня, че именно вездесъщото „Информационно обслужване“ изнасяше и обработваше информацията по Ковид-19 пандемията? Същото „Информационно обслужване“ разполагаше с цялата информация за ваксинирани и неваксинирани граждани.

А нима сте забравили какво се случи, когато едни депутати, които се представяха пред народа за борци срещу ваксинирането и зелените сертификати, когато започнаха да вдигат много шум, бяха осветени като ваксинирани и зелено сертифицирани и същите станаха по-ниски от тревата и по-тихи от водата.

Откъде ли е получена информацията за депутатите?

Дали така не действа „посолството“? Кой държи ключа за цялата информация, която до голяма степен се държи и съхранява в „Информационно обслужване“?

Въпроси, въпроси, въпроси! 

Помнете, не e важно как гласуваш, а кой брои гласовете.

Димитър Байрактаров, MEDIAMALL