РАЗСЛЕДВАНЕ НА MEDIAMALL: Как не се ремонтира път и как се затрива важен енергиен регион в България?

Как не се ремонтира път

Решихме с факти и доказателства да ви разкажем историята за ремонта на един път, който всяка година започва, но и до днес не е започнал! Става въпрос за път III-5504 Мъдрец – Гълъбово и по-точно за участък от 15,7 км от него.

Пътят е построен през 1976 г. и оттогава не е основно ремонтиран. По третокласния път преминава интензивен тежкотоварен трафик, което допълнително разрушава настилката. Съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2021 г. в нарочно съобщение, с което заявяват, че ще се търси европейско финансиране за ремонта на пътя. Такова съобщение на разбираем език означава, че пари няма и никой няма намерение да прави каквото и да е било?

Да. Тъжно звучат нашите разсъждения, но още по-тъжно става, когато разберете, че този път е основна пътна артерия за община Гълъбово. Тя осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон.  И на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово.

Сещате ли се какво означава това? Нежеланието да се ремонтира този път означава, че някой вече е поставил кръст на енергетиката в този район и на неговото развитие. На 14 март 2022 г. е поредния протест на хората, които ползват този път, а те са повече от 2000 души, които ежедневно ходят на работа в ТЕЦ-вете. От ранни зори на този протест присъства и регионалния министър. Който обещава, че ремонта на пътя ще започне през месец април 2022 г. Ето ТУК може да изгледате и видео с изявлението на министъра.

Министърът звучи толкова убедително, че протестите са преустановени, но ремонт така и не започва.

На 21 август 2022 г. от АПИ тържествено обявяват: „Предстои подписването на договорите с избраните изпълнители в обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор при основния ремонт на 15,7 км от третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – Обручище. Процедурата за избор на изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на обекта беше обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията, което възпрепятстваше подписването на договора. Комисията отказа да образува производства по постъпилите  жалби и това позволява на АПИ да пристъпи към сключвате на  договора с избрания изпълнител ОБЕДИНЕНИЕ „РАДНЕВО ЛЕНД“ ДЗЗД, в което участват: БГ ЛЕНД КО АД, ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД и Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс ЕООД.“

За малко да повярвате, а? 

Спокойно, ремонт на пътя няма! Такъв не се случва и през цялата 2023 година. Причините за неслучилия се ремонт научаваме от отговор на регионалния министър на депутатско питане от Георги Гьоков. Ето какво гласи този отговор:

РАЗСЛЕДВАНЕ НА MEDIAMALL: Как не се ремонтира път и как се затрива важен енергиен регион в България?

РАЗСЛЕДВАНЕ НА MEDIAMALL: Как не се ремонтира път и как се затрива важен енергиен регион в България?

Видно е, че депутатът иска да научи кога най-после ще започне ремонта на 15,7 км от третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – Обручище, а министъра бодро отговаря – през първото тримесечие на 2024 г.. Дали?

Ето това е историята на един все още неремонтиран третокласен път в България. Път с особено значение за един от важните енергийни райони на страната, което ни кара да си мислим, че всичко се прави целенасочено.

Добре е министрите да не се чудят защо хората не им вярват и защо сме в това окаяно положение? А това е само един малък щрих от родната ни действителност!

Димитър Байрактаров, MediaMall