Путин ще разговаря с Ким Чен Ун в Пхенян

Путин ще разговаря с Ким Чен Ун в Пхенян

Руският президент Владимир Путин, който е на държавно посещение в Пхенян, ще се срещне днес с корейския си колега, председателя на държавните въпроси на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ун.

Лидерите на двете страни ще прекарат почти целия ден на масата на преговорите в различни формати.

Въпреки че миналата година Русия и Северна Корея отбелязаха 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, историята на взаимните посещения не е много богата.

Путин посети Пхенян само веднъж, през юли 2000 г. Тогава руският лидер се срещна по въпроси от двустранния и международния дневен ред с тогавашния лидер на страната Ким Чен Ир – бащата на настоящия лидер на републиката. Путин посети гробницата на основателя на КНДР Ким Ир Сен и поднесе цветя на паметника на Съветската армия – Освободителката.

Що се отнася до Ким Чен Ир, той посети Русия три пъти през 2001, 2002 и 2011 г.

Ким Чен Ун, който наследи баща си начело на страната, отвори „нова глава“ в отношенията между Москва и Пхенян. Така оцени резултатите от посещението му в Русия Родонг Синмун, главният вестник на Корейската работническа партия.

Младият лидер за първи път дойде в Русия, във Владивосток, с влак през април 2019 г. По-късно, по време на пандемията от коронавирус, границите на КНДР бяха затворени, но след пандемията Ким Чен Ун направи първото си чуждестранно посещение в Далечния изток на Русия. През септември 2023 г. той посети едновременно три руски региона – Амурска и Хабаровска област и Приморския край.

Именно тогава, на 13 септември 2023 г., на космодрума Восточный, по време на преговорите с президента на Русия, лидерът на КНДР покани Путин да посети обратно в удобно за него време. Руският президент веднага прие поканата.

Укрепване на връзките

През следващите няколко месеца двустранният обмен на различни нива се засили.

През октомври 2023 г. руският външен министър Сергей Лавров посети КНДР. Тогава директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и делегация от групата за сътрудничество между Съвета на федерацията и Върховното народно събрание на КНДР посетиха Пхенян.

През януари 2024 г. министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуи посети Москва. В края на март министърът на външната икономика Юн Чен-хо посети Москва, а на 5 април ръководителят на министерството на образованието на КНДР Ким Сеунг-ду беше на посещение.

От икономика към политика

Предстоящите руско-корейски преговори предоставят на страните възможност за по-нататъшно задълбочаване на двустранното сътрудничество. Както каза помощникът на президента Юрий Ушаков, посещението на Путин в КНДР, разбира се, е важно за двустранните отношения и тяхното по-нататъшно развитие, но освен това пътуването „показва, че Русия е за равностоен диалог и е отворена за сътрудничество с всички страни, особено с най-близките ни съседи, въпреки всички опити на колективния Запад да ни окаже натиск“.

Представителят на Кремъл обърна специално внимание на факта, че корейските приятели проявяват разбиране към истинските причини и същността на украинската криза. Москва оценява това. „Благодарни сме им за тяхната последователност и непоколебима подкрепа за специалната военна операция на Русия, благодарни сме, че Пхенян призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики и резултатите от референдумите за влизането на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област в Руската федерация“, каза Ушаков.

По думите му на предстоящите преговори значително внимание ще бъде отделено на обсъждането на международния дневен ред.

Важно е, че подходите на двете страни към актуалните външнополитически проблеми са много близки или напълно съвпадат. Ушаков подчерта, че страните заедно защитават формирането на многополюсен свят на принципите на равенство, зачитане на суверенитета и ненамеса във вътрешните работи. Вероятно този въпрос ще бъде обсъден по време на неофициалната комуникация между Путин и Ким Чен Ун.

Делегацията, която придружава Путин в това пътуване, включва: външният министър Сергей Лавров, първият вицепремиер Денис Мантуров, вицепремиерът Александър Новак, министърът на отбраната Андрей Белоусов, заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко, министърът на здравеопазването Михаил Мурашко, ръководителят на Министерството на Транспорт Роман Старовойт, ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов, ръководителят на руските железници Олег Белозеров, губернаторът на Приморието Олег Кожемяко и др.

Руско-корейските преговори ще завършат с подписването на съвместни документи. Ушаков не изключи, че един от тях може да бъде нов Договор за всеобхватно стратегическо партньорство между Руската федерация и КНДР.

„По този документ също се работи“, каза говорителят на Кремъл, като уточни, че новият документ ще замени Договора за приятелство и взаимопомощ от 1961 г., Договора за приятелство и добросъседство от 2000 г. и декларациите от Москва и Пхенян от 2000 и 2001 г.

Отговаряйки на въпроса дали новият документ ще включва сътрудничество в областта на военно-техническото сътрудничество и военната помощ, Ушаков отбеляза, че „той ще очертае перспективите за по-нататъшно сътрудничество и ще бъде подписан, естествено, като се вземе предвид случилото се между страните през последните години в областта на международната политика, както в икономическата сфера, така и в сферата на отношенията по всички линии, включително като се вземат предвид въпросите на сигурността.“ Но Владимир Путин и Ким Чен Ун ще говорят за крайните резултати от самите преговори, докато правят изявленията си за медиите.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News