Путин ще председателства заседание на Съвета за национални проекти и комисиите на Държавния съвет

Путин ще председателства заседание на Съвета за национални проекти и комисиите на Държавния съвет

Руският президент Владимир Путин ще председателства разширено заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти и комисиите на Държавния съвет в сряда.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди по-рано пред ТАСС, че такова събитие е в работния график на президента.

Държавният глава предложи още през март да се проведе съвместно заседание на Държавния съвет и Съвета за стратегическо развитие и национални проекти. Путин предложи да се обсъдят начини за постигане на целите, поставени в обръщението му към нацията по отношение на конкретни региони, като се разбере „какви допълнителни инструменти са необходими, за да се осигурят осезаеми практически резултати“.

Акцент на срещата ще бъдат и новите национални проекти, които според указанията на президента трябва да бъдат одобрени до края на годината.

Съвет по национални проекти

Съветът за стратегическо развитие и национални проекти е президентски консултативен орган. Създаден за координиране на дейностите на федералните и регионалните власти. Както и на обществени и изследователски организации по отношение на плановете за развитие на Русия до 2030 г.

Заседанията на съвета обикновено се провеждат два пъти годишно. Членовете му подготвят предложения за президента за определяне на целите. И основните параметри на националните проекти и програми. Както и основните насоки на стратегическото развитие на Русия.

За последно президентът председателства заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти през декември 2023 г. Събитието беше посветено на технологичния суверенитет на Русия, цифровизацията и образователните проекти.

Държавен съвет

Държавният съвет е конституционен орган, предназначен да осигурява взаимодействието между държавните агенции. Да определя основните насоки на вътрешната и външната политика на страната. И да определя приоритетите по отношение на социалното и икономическото развитие.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News