Путин: Русия не толерира тероризма в нито едно от неговите проявления и в нито един регион на света

Путин: Депортирането на руснаци от Латвия засяга руската сигурност

Русия и другите страни от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) не толерират тероризма в нито едно от неговите проявления и в нито един регион на света, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за колективна сигурност на ОДКС.

„Нашите страни, включително Русия, не толерират тероризма в нито едно от неговите проявления и в нито един регион на света“, каза той.

„Съвместно приложихме набор от мерки за борба с екстремизма, транснационалната престъпност, нелегалната миграция и трафика на наркотици. Координационният съвет на ОДКС по биологична сигурност стартира. Фокусът му е върху предотвратяването на заплахи, свързани с разработването и използването на биологични оръжия и гарантиране на радиационна, химическа и медицинска защита“, каза Путин, като добави, че следващото заседание на този съвет е насрочено за декември в Санкт Петербург.

Путин обърна внимание на съвместните усилия за подобряване на колективните сили за бързо развръщане, авиацията и мироопазващите сили на ОДКС. Той припомни, че са предприети редица мерки за поддържане на бойната готовност, подобряване на системата за командване и повишаване на подготовката на военнослужещите, включително учения „Взаимодействие“, „Издирване“ и „Ешелон“ в Беларус, както и мироопазващи учения „Неразрушимо братство“ в Киргизстан. Руският лидер отбеляза също, че последователно е засилено сътрудничеството между специалните служби и правоприлагащите органи. По-специално, операцията на ОДКС „Наемник“, насочена към предотвратяване на вербуването и блокиране на каналите, по които гражданите на страните-членки на ОДКС могат да отидат за участие в дейността на международните терористични групи, продължи.

Руският лидер отбеляза активната работа, извършена от всички държави-членки на ОДКБ през годината, за да допринесе за укрепването на съюзническите връзки в рамките на организацията на принципите на подкрепа, уважение и зачитане на интересите на другите. Беше насочена на практика основната мисия на асоциацията като регионална отбранителна структура, отговорна за поддържането на мира и стабилността в обширното евразийско пространство.

„Благодарение на продуктивното взаимодействие както чрез министерствата на външните работи, министерствата на отбраната, съветите за сигурност и парламентите, ние бързо се споразумяхме по важни политически и военно-стратегически въпроси и остри проблеми от регионалния и международния дневен ред“, подчерта Путин.

По думите му е важно контактите на ОДКС с нейните партньори – Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Общността на независимите държави (ОНД) да продължат да се развиват през тази година.