Путин: Москва и Пекин не създават никакви военни съюзи по примера от времето на Студената война

Китай ще продължи да увеличава вноса на алуминий през 2024 г., особено от Русия

Москва и Пекин не създават никакви военни съюзи по примера на асоциациите от времето на Студената война, заяви руският президент Владимир Путин на среща със заместник-председателя на Централния военен съвет на Китайската народна република Джан Юся, пише ТАСС.

„Русия и Китай не изграждат никакви военни съюзи по примера на Студената война. И нашето взаимодействие с вас е конструктивно и е сериозен фактор за стабилизиране на международната обстановка“, подчерта руският лидер.

Путин отбеляза, че двете страни си сътрудничат доста ефективно в икономическата сфера. „Търговско-икономическите връзки се развиват с добри темпове. Постигаме целите, които сме си поставили предварително, работим на международни платформи, в международни организации, преди всичко в ООН“, изброи областите на сътрудничество той.

Според руския президент Москва и Пекин отделят достатъчно внимание на регионалните платформи, които „все повече придобиват глобален характер“. Той обясни, че става дума за Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС.

Путин припомни, че от 2024 г. председателството на БРИКС ще премине към Русия. „И ние много разчитаме на факта, че заедно с нашите китайски приятели ще прокараме дневния ред, който ни се струва най-подходящ и перспективен и ще отговаря на интересите на всички страни, участващи в тази асоциация“, каза руският държавен глава. сключен.