Проект за 30 милиарда лева в основата за затварянето на въглищните централи

"Блумбърг": Германия отваря спрените въглищни централи, за да гарантира осветлението

Правителството на акад. Николай Денков се стреми целенасочено да погуби енергийния комплекс “Марица Изток”, за да може да построи на мястото му водородна централа. Тази схема е за 30 милиарда лева. Такова разкритие направи депутатът от “Има такъв народ” Павела Митова по дебатите по вота на недоверие към правителството. Тя разясни, че става дума за проекта bLion на настоящия министър на енергетиката Румен Радев, пише obektivno.bg.

“Миньорите изхвърчат на улицата, всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. BLion е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията му зависи само от едно нещо – земята на “Мини Марица Изток”, която е 250 кв км. Затова “Продължаваме промяната” (ПП) правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо”, заяви депутатката от ИТН. От парламентарната трибуна тя обясни, че целта на сегашните управляващи е да произвеждат 380 000 тона зелен водород на година, от който 180 000 тона годишно да бъдат за износ. “За реализирането са необходими 15 млрд. евро. Проектът предвижда изграждането на 5.5 GWp (Гигават пико) солари до 2028 г. и удвояването им до 10 GWp до 2033 г. Това е лудост”, заяви от парламентарната трибуна Митова.

Тя обясни какви според нея са плановете на управляващите:

“Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ, всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият проект е на кого? На министър Румен Радев”, заяви депутатката от ИТН.

Тя уточни, че информация за проект BLion за първи път е предоставена в националната пътна карта – „Водородно бъдеще за България“, разработена от министерството на иновациите и растежа (МИР), с тогавашен министър Даниел Лорер.

“На 30.03.2022 година, на семинар отново е представен проект BLion, като един от основните в България и най-голям в Европа. Представен е от германски политик и член на ЕП”, съобщи депутатката от ИТН.

Министърът на енергетиката Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Като част от делегацията, придружаваща президента Румен Радев на посещението му в Берлин, настоящият министър на енергетиката, през май 2022 година, като зам. председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е представил инвестиционния проект за 15 млрд. евро (BLion) пред германския бизнес.

В същото време към министерството на иновациите и растежа (МИР) в средата на 2023 година е подадено заявление за финансиране на малка водородна долина в общиха Стара Загора – ZAHYR.

На стр. 5 от документа е написано следното:

“ZAHYR е пилотен проект, който се разглежда като първа стъпка към широкомащабно внедряване на водородни технологии като реализация на по-големия проект BLion. Проектът BLion е определен като стратегически в проектите на териториалните планове за преход за региона на Стара Загора”.

В последната версия на Териториалните планове за справедлив преход (ТПСП) на стр. 27, Стълб 1, т. 5 отново се посочва: “Примерен интегриран широкомащабен проект по тази схема е проектното предложение на BLion за Зелена водородна долина, представено и обсъдено с Hydrogen Europe.”

“От всичко изброено може да се направи еднозначен извод, че терените на енергиен комплекс “Марица Изток” са отредени за този проект и колкото по бързо се затвори комплекса, толкова по бързо ще започне реализацията. Един от основните проблеми при реализирането на такъв мащабен проект е наличието на голям воден ресурс. Ако се цели използването на водите от язовир Овчарица, то той е с много малък обем от 62 млн. м3, а също така е обявен за защитена зона в рамките на НАТУРА 2000. Не без значение е и цената на произвеждания водород, като в момента цената е Европа се движи между 4-8 евро за кг, която се явява изключително висока като стойност”, коментира Павела Митова.

Митова е категорична, че зад плана за изграждане на проект BLion стои пълното безразличие на тези, които искат да сложат край на енергетиката в България.

“Всички тези действия и бездействия на управляващите водят до не ефективно функциониране на системата и от нетен износител се превръщаме в нетен вносител”, предупреди депутатката от ИТН.

“Правилно ли разбрах? Този, който е министър на енергетиката, с неговата фирма, с негов проект за взимане на 30 млрд. лева от българите и за целта ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, а може и да пресушат 1-2 язовира”, попита председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Павела Митова обясни, че “Загора Холдинг” е първият партньор за проекта на енергийният министър Румен Радев.

“Първият партньор за проекта на Румен Радев е “Загора Холдинг”, която пак е свързана с министър Румен Радев. Имам обосновано предположение, че г-н Асен Василев сменя в последния момент нашия уважаем колега Рибарски (според първоначалните планове на ПП Радослав Рибарски трябваше да оглави енергийното ведомство) с г-н Румен Радев точно по тази причина, за да се реализира проектът за водородната долина”, обясни Павела Митова.

Енергийният експер Явор Куюмджиев нарече “безумие” построяването на водородни централи в Маришкия басейн, на мястото на въглищните.

“Единственият известен на човечеството начин за производство на водород, е чрез електролиза. При нея се вкарва електричество и електроенергията се трансформира във водород и кислород. Но горивната ефективност на получения водород е около 40% от енергийната стойност на електричеството, което е вкарано за производството на този водород. Нали се сещате за цялата безсмислица. Вкарваш ток, за да произведеш водород, който има 40% ефективност, който да го изгориш, за да произведеш нов ток. Значи от един ток го превръщаш в друг ток с в пъти по-малка ефективност. Безумие, малоумщина”, заяви експертът.