Примирие в Газа ще доведе до освобождаване на много заложници

Стотици журналисти скочиха срещу двойните стандарти на западните медии към Израел с протестно писмо

Първа сериозна стъпка към край на конфликта – Израел одобри споразумение за освобождаване на заложници в Газа.
Кабинетът на Израел одобри споразумение за освобождаването на най-малко 50 заложници – жени и деца – от Газа. Това става ясно от изявление на израелското правителство. Очаква се то да доведе до първата продължителна пауза в бойните действия. И е голяма стъпка за деескалация от началото на войната между Израел и Хамас.
Освобождаването на заложниците ще бъде осъществено в замяна на четиридневно примирие във въздушната и сухопътната кампания на Израел в Газа. В изявлението не се споменава освобождаването на палестинските затворници, държани в израелски затвори. Въпреки че се предполага, че това също е ключова част от сделката.

Първа сериозна стъпка към край на конфликта

Сделката беше одобрена от израелския кабинет със значително мнозинство, съобщи правителствен източник за CNN.
По-късно днес на семействата на заложниците ще бъде изпратено по-подробно изявление, се казва още в изявлението.

По данни на израелските военни в Газа се намират 239 заложници, включително чуждестранни граждани от 26 държави

Масовите отвличания са извършени на 7 октомври, когато бойци на Хамас нанесоха координирани удари по границата, при които загинаха около 1200 души. Това е най-голямото подобно нападение срещу Израел от основаването на страната през 1948 г.
Много от заложниците бяха взети под дулата на оръжие по време на насилието, което Хамас упражняваше в пограничните общини в близост до Ивицата Газа.
В отговор на нападенията Израел наложи блокада на Газа, която прекъсна доставките на храна, вода, лекарства и гориво. И започна безмилостни въздушни и наземни нападения, които потопиха анклава в тежка хуманитарна криза.
По данни на пресслужбата на управляваното от Хамас правителство от 7 октомври насам в Газа са загинали над 12 000 души.

Само няколко заложници бяха освободени преди сключването на сделката

На 20 октомври две американки – Джудит Тай Раанан и 17-годишната ѝ дъщеря Натали Раанан – бяха освободени по хуманитарни причини след преговори между Катар и Хамас. Скоро след това бяха освободени и две израелски жени – Нурит Купър и Йошевед Лифшиц. Лифшиц заяви, че е “преминала през ада”. Тя описа, че е била отвлечена от дома си и откарана с мотоциклет, след което е била завлечена в мрежа от тунели.
Според Кадура Фарес, ръководител на неправителствената организация “Клуб на палестинските затворници”, общият брой на палестинските затворници, държани в израелски затвори, е приблизително 8300 души.
От тези 8300 души повече от 3000 са държани в условията на т.нар. от Израел “административно задържане”. Което означава, че те са задържани, без да знаят какви са обвиненията срещу тях и без да има текущ съдебен процес.