Приходите на американските отбранителни компании растат на фона геополитическото напрежение по света

Приходите на американските отбранителни компании растат на фона геополитическото напрежение по света
Руската инвазия в Украйна през 2022 г. започва да увеличава приходите на отбранителните компании, тъй като клиенти като правителството на САЩ се запасяват наново, след като изпратиха много оръжия на Киев, а страните в Европа се въоръжават на фона на руската агресия, пише Ройтерс.

Американски отбранителни компании като Lockheed Martin, General Dynamics и други очакват, че съществуващите поръчки за стотици хиляди артилерийски снаряди, стотици ракети-прехващачи от системи Patriot и скок в поръчките за бронирани превозни средства, които се очаква през идните месеци, ще подкрепят финансовите им резултати през следващите тримесечия.

Нови договори за директна доставка на Украйна – или за запълване на американски запаси, изчерпани от доставките в Украйна, бяха подписани в края на миналата година и сега приходите текат към големите изпълнители в сектора. Lockheed, General Dynamics и RTX отчетоха по-добри от очакваното финансови резултати за последното тримесечие и ръководителите им очакват както конфликтът в Украйна, така и войната на Израел с палестинската въоръжена групировка „Хамас“, да стимулират търсенето в краткосрочен план.

„Преминахме от 14 000 (артилерийски) снаряда на месец до 20 000 много бързо. Работим предсрочно, за да ускорим този производствен капацитет до 85 000, дори до 100 000 снаряда на месец,“ Джейсън Айкен, главен финансов директор на General Dynamics по време на разговор с анализатори от Уолстрийт в сряда. „И мисля, че ситуацията в Израел само ще окаже възходящ натиск върху това търсене.“, допълни той

Подразделението Combat Systems на General Dynamics, което произвежда бронирани превозни средства, танкове и артилерия, използвана от Украйна, отбеляза увеличение на приходите си с почти 25% спрямо същия период преди година.

Представители на RTX, която произвежда ракети AMRAAM, използвани в Украйна, заявиха във вторник по време на конферентен разговор с анализаторите на Уолстрийт, че е получила поръчки на стойност 3 млр. долара след инвазията на Русия през февруари 2022 г., които са свързани с попълване на военните запаси в Украйна и САЩ, и че компанията очаква повече.

Продажбите през третото тримесечие на сегмента за отбранителни системи на Northrop Grumman се повишиха с 6% поради голямото търсене на боеприпаси и ракетни двигатели, използвани в управляеми ракетни системи с многократно изстрелване (GMLRS), които играят решаваща роля в подкрепата на отбранителните усилия на Украйна срещу Русия сили.

Това е част от световната тенденция. Шведският Saab повиши прогнозата си за продажбите за цялата година в четвъртък на фона на силното търсене, а германският Rheinmetall заяви, че печалбата за третото тримесечие е скочила поради силното търсене на оръжия и боеприпаси.

По време на последното си искане за 106 милиарда долара нови фондове за Украйна, Израел, Индо-Тихоокеанския регион и правоприлагането на границата, президентът на САЩ Джо Байдън на каза, че част от допълнителното искане ще отиде до компании, които запълват дупката, оставена от американски оръжия, изпратени в чужбина. Байдън спомена ракети Patriot, произведени в Аризона, и „артилерийски снаряди, произведени в 12 щата в цялата страна“, като посочи Пенсилвания, Охайо и Тексас.

Разбира се, ръководители от няколко отбранителни фирми на скорошно търговско изложение предупредиха, че липсата на квалифицирана работна ръка и проблемите с веригата за доставки продължават да възпрепятстват капацитета на компаниите да изпълняват поръчки.

Lockheed на 17 октомври каза, че прекъсванията на доставките и проблемите на пазара на труда засягат подразделения като аеронавтиката, която отговаря за изтребителите F-35.