Президентът Путин: Русия винаги е подкрепяла създаването на палестинска държава

Президентът Путин: Русия винаги е подкрепяла създаването на палестинска държава

Русия винаги е подкрепяла изпълнението на решението на Съвета за сигурност на ООН за създаването на независима палестинска държава, каза руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, предава ТАСС.

„Ние винаги сме подкрепяли изпълнението на решенията на Съвета за сигурност на ООН, имам предвид преди всичко създаването на независима палестинска държава. Това е коренът на всички проблеми“, посочи Путин.

Той също така каза, че позицията на Русия за уреждането на палестино-израелския конфликт не е възникнала в резултат на последните трагични събития, а се е формирала през последните десетилетия. „И тази позиция е добре известна както на израелската страна, така и на нашите приятели в Палестина“, добави руският президент.

Той отбеляза, че палестинско-израелският въпрос е бил придружен и утежнен от „посредническа дейност“ на редица страни през последните години. Според руския президент днес в тези страни все още има политически фигури и експерти, които смятат, че е необходимо да се върви по пътя на създаването на независима държава.

„И в Израел има такива хора. Но тези, които от десетилетия се опитват да решат този проблем със сила, имат надмощие. За съжаление това води до такива трагични събития, на които сме свидетели сега“, каза Путин.