Преднината на Терзиев пред Григорова в София драстично се стопи

Преднината на Терзиев пред Григорова в София драстично се стопи

В ОИК-София започнаха да качват първите официални резултати от обработените протоколи. Васил Терзиев затвърждава първото си място с 30,33%, втора е Ваня Григорова с 22,97%. Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остава трети засега.

До този момент протоколите сочат, че преднината не е тази, която във вечерните емисии на телевизиите бе представяна като убийствена. Нещо повече тази преднина се стопява като лански сняг, като в същото време се повишава резултата на Ваня Григорова.

А картината за общинските съвети изглежда така – в София печели ПП-ДБ и „Спаси София“ с над 40% от гласовете. Втори са ГЕРБ-СДС с малко над 19%. Следват местна коалиция „БСП за България“ с близо 13 процента, „Възраждане“ с близо 10 на сто, КОД с 4,7%, ИТН – 4,1%.

В Пловдив в Общинския съвет ще води ГЕРБ – партията получи близо 30% подкрепа. Следват ПП-ДБ, Коалиция „Съединени за Пловдив“, „Възраждане“ и „БСП за България“. Във Варна почти паритет в Общинския съвет ще имат ГЕРБ и ПП-ДБ, на третата позиция е „Възраждане“. Следват коалиция „Алтернативата на гражданите“ и „БСП за България“.

В Благоевград ГЕРБ също ще доминира в Общинския съвет, следват ПП-ДБ, „БСП за България“, ВМРО-БНД („Български глас“) и ДПС. Значителен тук е вотът за непарламентарно представени и независими кандидати, които са получили над 42%. В Кърджали с огромна преднина е ДПС, следвани от ГЕРБ, „БСП за България“, „Възраждане“ и ПП-ДБ.