Предизборни тарикатлъци! На 1697 адреса декларирали, че там живеят повече от 20 човека

Предизборни тарикатлъци! На 1697 адреса декларирали, че там живеят повече от 20 човека

Адресни регистрации на много хора често се правят на мястото на съборетини. На 72 619 адреса в България са регистрирани повече от 6-има пълнолетни. На други 1697 декларирали, че там живеят повече от 20 човека. Това се разбира от проверката на ГРАО, която регионалният министър Андрей Цеков докладва на премиера Николай Денков.

16 985 души са сменили настоящия си адрес, за да гласуват на местните избори като нови жители в 343 населени места в цялата страна. Над 30 хил. души пък са поискали да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес, пишат от “24 часа”.

Практиката за регистрация на настоящ адрес и гласуване по него е свързана с изискването за уседналост. На местен вот право да пуснат бюлетина имат само избиратели с регистрация по постоянен и настоящ адрес в даденото населено място от поне 6 месеца.

Необичайният ръст на сменени адресни регистрации и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес е основно в малки населени места. Там, където се избират кметове на кметства

При такъв висок процент на допълнителни лица в избирателните списъци това може да промени сериозно изборните резултати там. А ако регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване.В сряда Цеков определи това като “демографска аномалия” и сезира премиера с доклада на ГРАО.

От данните става ясно, че местните власти са допуснали редица регистрации на един адрес. Така например къща във Видин побира 25 пълнолетни граждани, в Русе – 59.

Във Варна на един адрес има 84 души. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица

На ул. “Тунджа” №2 в Горна Оряховица живеят 138 души, въпреки че на посочения адрес няма сграда, а поле

Къща в Монтана пък приютява 172-ма български граждани, друга в Стамболийски – 652-ма.

На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 избиратели. В апартамент в блок в кв. “Сухата река” в София пък се “ширят” 83 пълнолетни граждани, а в друг в жк “Люлин” живеят 99 души.

В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани съответно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) – 812 избиратели.

Според закона на един адрес не може да бъдат регистрирани над два пъти повече хора, отколкото нормално живеят

Ако се установят случаи с много регистрации на един адрес, то следва дерегистриране и изваждане на тези хора от избирателните списъци

Докладът за временната регистрация е изпратен на областните управители с искане да направят проверки. Такава предстои във врачанското с. Чирен, което има 1055 жители с избирателни права. Новорегистрираните там са 319 – 30% от всички избиратели, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес са 560.

По-голям процент на регистрирани допълнително спрямо записаните постоянни избиратели обаче има в село Долна Бешовица, където те са 33%. Според представения на премиера Денков списък в цялата Врачанска област има 31 населени места с допълнително регистрирани избиратели.

Източник: safenews.bg