Пратеник на Китай на мисия в Близкия изток

Пратеник на Китай на мисия в Близкия изток

Няколко дни след като САЩ започнаха дипломатически действия в Близкия изток, които завършиха с историческото посещение на президента Джо Байдън в Израел, Китай започна собствена дипломатическа кампания. Специалният пратеник на Пекин за Близкия изток, Чжай Чжун, започна бърза обиколка на региона, насочена към насърчаване на мирните преговори между Израел и Хамас.

Чжай пътува до Катар и беше участник в среща в Египет, призовавайки за прекратяване на огъня и хуманитарен достъп до Газа. Не е ясно дали ще посети Израел,.

Мирът е трудна задача,  неразрешим конфликт в дълбоко разделен регион, където липсва значимо политическо присъствие. Малко експерти запознати с Близкия Изток очакват пътуването на Чжай да доведе до някакви конкретни резултати в миротворчеството. Вместо това, те виждат това като шанс за Китай да наклони глобалния баланс на силите в своя полза.

Пекин се стреми да използва дипломатическата мисия, за да укрепи позицията си като спасител на арабския свят и на Глобалния Юг, който отдавна симпатизира на палестинската кауза и е недоволен от световното управление, ръководено от САЩ, казват експерти.

„Китай иска да играе дипломатическа роля, като призовава за спокойствие и деескалация и в същото време показва силна подкрепа за Палестина“, каза Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Чатъм Хаус.

“Това трябва да се разглежда като нещо опортюнистично… Китай няма голям успех в опитите си да бъде неутрален посредник в този конфликт. Така че най-многото, което Китай може да направи, е да предложи символична дипломатическа подкрепа”.

Джонатан Фултън, старши нерезидент в Атлантическия съвет, базиран в Абу Даби, каза, че мисията на Чжай ще бъде да „докаже солидарността на Китай с арабските каузи“ и да насърчи „различни виждания за региона от тези на САЩ“.

ИЗТОЧНИК: edition.cnn.com