Последните участници на Евро 2024 ще станат ясни днес

Нова порция квалификации за Евро 2024 ни очакват днес.
Със седем мача днес се слага край на квалификационната кампания за европейското първенство в Германия през следващото лято

В група В Гибралтар посреща Нидерландия в португалския град Фаро, а Франция гостува на Гърция по същото време.

В група D Хърватия е домакин на Армения, а Уелс приема Турция. В група I Андора играе с Израел, Косово посреща Беларус, а Румъния е домакин на Швейцария. Всички срещи са от 21:45 часа българско време.

Най-голяма интрига крие група D, където все още не е ясен вторият тим, който ще продължи към еврофиналите през 2024. Водачът Турция вече си подсигури участие в шампионата на Стария континент, водейки в групата с 16 точки, с пет повече от третия Уелс. Вторият във временното подреждане Хърватия е с 13 пункта и държи съдбата си в свои ръце.

При успех над Армения, „ватрените“ ще си гарантират място на Евро 2024, а при три точки и поражение на Турция от Уелс, хърватите ще завършат и на първото място в крайното класиране, тъй като са с по-добри показатели в преките мачове с турците.

Ако обаче Хърватия не победи и завърши наравно, а Уелс спечели домакинството си на Турция, британците ще изместят „ватрените“ от втората позиция заради по-добрия баланс в преките мачове.

 Италия се класира за Евро 2024 след нулево равенство с Украйна
Останалите две групи във вторник вечер са на практика протоколни, тъй като и в двете са вече ясни класиралите се за Европейското първенство. В група В Франция ще завърши на първото място, докато Нидерландия няма как да изпусне второто, след като си подпечата виза за Евро 2024 с домакинския успех над Република Ирландия.

В група I Румъния и Швейцария ще участват на европейското в Германия, като единствената въпросителна е кой ще приключи на върха в подреждането, като румънците са с две точки аванс пред швейцарците и ще изпуснат първата позиция само при поражение от „кръстоносците“.

 

Програма за мачовете във вторник:

Група В:

21:45, Гибралтар – Нидерландия, Гърция – Франция

Група D:

21:45, Хърватия – Армения, Уелс – Турция

Група I:

21:45, Андора – Израел, Косово – Беларус, Румъния – Швейцария.