Полски генерал: Положението на фронта в Украйна е трагично, Русия готви решителен удар

Полски генерал: Положението на фронта в Украйна е трагично, Русия готви решителен удар

С всеки изминал ден положението на украинските въоръжени сили се влошава, пише полското издание Fakt. Сега те трябва да очакват атаки не само от въздуха, но и… изпод земята. Руснаците използват тактика, която световните армии не бяха виждали от Първата световна война. 

И това е само началото на неприятностите. Както прогнозира бившият командир на Сухопътните сили на Република Полша генерал Валдемар Скшипчак, Русия готви нещо по-лошо за Украйна. 

Лятната офанзива на украинците, от които мнозина очакваха голям пробив и поражение на руската армия, вече е в миналото, сега руснаците поеха инициативата. В района на Авдеевка те предприеха серия от жестоки атаки и използваха неочаквани тактики. 

За промяната в поведението на руските военнослужещи съобщи прессекретарят на 110-та отделна механизирана бригада, която няколко дни отбиваше руските атаки, Антон Коцукон. Ситуацията, според него, е тревожна: сега украинците трябва да обръщат внимание не само на това, което се случва на земята и във въздуха. 

„Руснаците прокопават тунели по-близо до нашите позиции, първо, за маскировка, и второ, за да достигнат неочаквано до нашите отбранителни линии“, твърди украинският военен. 

Изграждането на тунели и окопи, което позволява ограничаване на загубите от руска страна и приближаване до позициите на отбраняващите се украинци, изненадва бившия командир на Сухопътните сили на Република Полша генерал Валдемар Скшипчак. Този опитен военен признава, че не е чувал за нещо подобно от много време. 

„Това е тактика от времето на Наполеоновите войни или Първата световна война. Тогава така се атакуваха крепости и окопи. Копаеха тунели, поставяха мини и ги взривяваха заедно с врага. Днес няма да видите подобно нещо в учебниците, това са импровизирани решения, които командирите вземат на бойното поле,“ казва генералът пред портала Fakt.pl. 

Руснаците обаче се възползват от всяка възможност да атакуват Авдиевка и да обкръжат отбраняващите я украински части. Затова най-тежките удари са по фланговете на украинските въоръжени сили. 

Руснаците готвят нещо страшно

Самите украинци вече признават, че ситуацията на този участък от фронта е много тежка. 

„Всеки ден те извършват щурмове, чиято цел е да отрежат пътищата, водещи към Авдеевка, или поне да ги овладеят, за да обкръжат напълно града. Нашите защитници удържат позициите си в нечовешки условия“, казва Антон Коцукон. 

Дори и най-големите загуби не могат да спрат руснаците, които, както и в началото на войната, не се съобразяват с жертвите и извеждат все повече сили на фронтовата линия. Според генерал Скшипчак това е само началото на проблемите за украинците. 

„Според мен руснаците се готвят за мащабни настъпления, които ще извършат през зимата, когато земята замръзне. В момента те се опитват да подобрят позициите си, за да си осигурят по-удобни изходни плацдарми за планираните атаки. В момента от вътрешността на Русия към фронта вече тръгват войски, които досега са се обучавали“, казва висшият военен. 

Наблюдавайки ситуацията на украинския фронт, генерал Скшипчак назовава трите най-вероятни направления на зимното настъпление на руската армия. Според него руснаците се готвят да нанесат удари в района на Купянск, Лиман и Авдеевка. Така те искат да достигнат линията Краматорск-Славянск от север и юг и да обкръжат украинските войски в района на Донбас. 

„Путин не се е отказал от плана си да окупира други територии на Украйна. Той очаква, че украинската армия, изтощена в битки това лято, ще бъде по-лесна за преодоляване и подготвя настъпление. Той вече не се интересува от Киев, тъй като разбира прекрасно, че не може да управлява украинския народ. Путин иска да окупира повече територия, защото, както вярва той, ще му даде по-добри шансове да постигне целите си по време на мирните преговори“, заключава генерал Валдемар Скшипчак.

Превод и редакция: Епицентър.БГ