Парламентът отхвърли увеличаването на парите за втората година майчинство

Парламентът отхвърли увеличаването на парите за втората година майчинство

Народното събрание отхвърли предложенията на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които на практика се искаше увеличаване на парите за втората година майчинство. Текстовете на социалистическата партия гласят обезщетението за отглеждане на дете през втората година да е равно на минималната заплата. Сега сумата е фиксирана на 780 лв., колкото е и най-ниското възнаграждение.

За 2024 г. правителството предлага увеличаване на минималната заплата с 20%, но предвид отхвърленото предложение на БСП, плащането за втората година майчинство ще остане 780 лв.

В подкрепа на предложенията на социалистическата партия гласуваха само групите на „Възраждане“ и „Има такъв народ“. ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС гласуваха с „въздържал се“. Това даде повод на социалистите, депутатите на Костадин Костадинов и Слави Трифонов да атакуват „Продължаваме промяната“, че уж досега се е застъпвала за лява социална политика.

Предложенията на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване бяха внесени още в първите дни на 49-ото Народно събрание, но до разглеждането им се стигна шест месеца по-късно.