Паргов: Очакваме подкрепа отвсякъде за Ваня Григорова, тя привлича избиратели с пъстър профил

Паргов: Очакваме подкрепа отвсякъде за Ваня Григорова, тя привлича избиратели с пъстър профил

По думите му при 100% гласуване с хартиени бюлетини процентът на невалидните е много по-голям

Разликата между Григорова и Терзиев е 10%, което на фона на броя избиратели значи, че е преодолима. Не е изненада, че тя стигна до балотаж. Това, че има гласове и над листата си показва доверието за нея. За втория тур очакваме подкрепа отвсякъде за Ваня Григорова, тя привлича избиратели с пъстър профил. Това заяви за „Твоят ден“ председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов.

По думите му при 100% гласуване с хартиени бюлетини процентът на невалидните е много по-голям. „Възможно е причината да е отбелязване само на преференция, а не партия, или пък двойно гласуване. Отмяната на машинното гласуване повлия, но и същевременно не повлия на настроенията. Трудно ми е да разбера смисъла на решението. От него пострада доверието в изборния процес“, смята той.

Той предположи, че е възможно е една от целите да е била по-голям брой недействителни бюлетини, за да надделее в определена посока резултата. „ПП–ДБ настояваха най-много за машините, но и на хартия бяха много мобилизирани да гласуват. Централите на партиите нямат влияние, хората долу, които са техни представители, са приятели и няма как да се скарат на партиен принцип. Дописването на преференции във Врачанско е недопустимо и отговорните да понесат отговорността си“, заяви Паргов.