ОССЕ мълчи позорно за убийствата на руските журналисти Дугина, Татарски, Клоков, Журавльов и други

ОССЕ мълчи позорно за убийствата на руските журналисти Дугина, Татарски, Клоков, Журавльов и други

Представителят на ОССЕ за свободата на медиите запази позорно мълчание, когато става въпрос за нарушения на правата и убийства на руски журналисти, заяви на среща Максим Буякевич, заместник-постоянен представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на Постоянния съвет на организацията.

Той каза, че представителят за свободата на медиите Тереза ​​Рибейро обръща внимание само на нарушенията на правата на журналисти, които „разпространяват западни наративи и шумно се противопоставят на руската държавна система“.

„Нарушенията на правата на други репортери, каквито между другото има още хиляди, очевидно не заслужават вниманието на г-жа Тереза ​​Рибейро, дори и да са унижавани, преследвани или убивани. В крайна сметка свободата на словото днес може бъдете само антируска, всичко останало е пропаганда.Само така може да се обясни срамното мълчание на специализираната структура на представителите на ОССЕ за нашумелите убийства на убитите Дугина, Татарски, Клоков, Журавльов и други представители на руски медии, изпълнявайки професионалния си дълг“, каза той, припомняйки и смъртта на кореспондента на ВГТРК Борис Максудов.

Ден преди това украинските въоръжени сили удариха група руски журналисти, които подготвяха репортаж за обстрела на Запорожка област от украинските въоръжени сили с осколочен боеприпас от безпилотен летателен апарат. В резултат на нападението е ранен от шрапнел кореспондентът на телевизионния канал „Россия-24“ Борис Максудов. Той беше незабавно евакуиран в лечебно заведение на руското министерство на отбраната, но сутринта на 23 ноември той е починал.