Напрежение по оста Анкара – Вашингтон! Ердоган: САЩ представляват заплаха за Турция

Ердоган преговаря с "Хамас" за освобождаване на израелски заложници

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че между Турция и САЩ има проблем със сигурността, тъй като сътрудничеството на Съединените щати с кюрдските сили в Сирия представлява заплаха за националната сигурност на Турция, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Изказването бе направено ден след като президентът на САЩ Джо Байдън посочи заплахите от Турция като основание за удължаване на срока на действие на заповедта за извънредната ситуация във връзка със Сирия – мярка, въведена през 2019 г.

В отговор Ердоган заяви, че САЩ представляват заплаха за Турция.

 „Изразяваме същия подход, който президентът на САЩ използва в изявлението си за Сирия вчера, по отношение на техните собствени действия в региона“, каза той по време на церемонията по закриването на четвъртия Турско-африкански бизнес и икономически форум в Истанбул.

„Дейностите, които САЩ извършват в Сирия с разклоненията на ПКК в тази страна (има предвид сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които според Турция са разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), бел.ред.), имат характера на извънредна заплаха за националната сигурност на Турция. Нима ние не сме заедно с Америка в НАТО?“, попита Ердоган в реч в Истанбул.

„Не свали ли Америка наш въоръжен безпилотен летателен апарат? Свали. Как можем да бъдем заедно с вас в НАТО? Как може да направите такова нещо? Между нас има проблем със сигурността“, каза още той.

Според Ердоган освен,че е несъвместимо със съюзническия дух и стратегическото партньорство, изявлението на Байдън насърчава терористичните организации, които се опитват да разделят Сирия.

„Решени сме да премахнем терористичната заплаха за нашата страна от нейния източник, независимо от това кой стои зад тази терористична организация“, каза той, цитирана от БТА.